planimetria, twierdzenie Talesa (?)
Karol: Każdego roku w Kaliszu odbywają się wiosenne biegi uliczne. Kolejne etapy trasy o długościach:
7 km, 5 km i 3 km tworzą trójkąt. W tym roku organizatorzy postanowili wydłużyć trasę o 10
km, zachowując jej kształt. Oblicz długości kolejnych etapów nowej trasy.
To było zadane na wcześniej i nikt w klasie nie umiał tego zrobić, dostaliśmy drugi termin.
23 maj 23:51
Eta:
pomogę CI

Jaka była długość pierwotnej trasy?
Czekam na odpowiedź.
24 maj 00:36
Eta:
Czemu nie odpowiadasz?
pierwotna trasa miała długość: 7km + 5km +3km = 15km
Wydłużono ją o 10 km
więc nowa trasa ma długość 25 km
zachowano kształt więc trójkąty są podobne
co oznacza ,że możemy podać skalę podobieństwa:
więc wydłużone (nowe) odcinki trasy mają długość:
5km*
53 =
253km = 8
23 km
7km*
53=
353km= 11
23km
3km*
53= 5km
Miłych snów
24 maj 00:54
Karol: Tak, spałem...

Dziękuję!
24 maj 11:14