.... chwilkę , bo woda na herbatkę się gotuje
, nie chce mi sie isc do kuchni
| (a −1)(x +3) +(b−1)(x+5) | ||
W(x) = | ||
| (x+5)(x+3) |
| 5x +1 | ||
F(x) = | ||
| (x+5)(x+3) |
w pozostałych zadaniach podobnie:
podpowiem ,żze x3 +1 = ( x+1)( x2 −x +1)
więc już chyba jasne
natomiast : x3 −8 = ( x −2)( x2 +2x +4)
powodzenia
jak coś to pisz, podaj swoje rozwiązanie, to sprawdzimy
| 2a+1 | b−1 | |||
W{x) = | + | |||
| x−2 | x+1 |
| x+13 | ||
F(x) = | ||
| x2−x−2 |
| (2ax+2a+1x+1) + (bx−2b−1x+2) | |
| x2+x−2x−2 |
masz pomyłkę w x2 = 2
więc dziedziny są równe Dw= Df = R−{−1,2}
następnie tak jak Ci wczoraj podpowiedziałam sprowadzasz W(x) do wsp. mianownika i
porównasz współczynniki licznikaW(x() ze współczynnikami licznika F(x)
mianownik bez potrzeby wymnażasz , zostaw taki: ( x−2)( x+1)
zatem piszę tylko licznik W(x):
Licznik= 2ax +2a +x +1 +bx −2b −x +2= 2ax +bx +2a −2b +3 =
= (2a+b)* x +(2a −2b +3)
teraz F(x) = 1*x +13
porównaj:
2a +b= 1 i 2a −2b +3 = 13 => 2a−2b = 10 => a −b = 5
2a+b= 1
a −b = 5
−−−−−−−−−−−−−
3a = = 6 => a = 2 to b= ...... policz
Pozdrawiam