matematykaszkolna.pl
Równoległobok Ela: Boki równoległoboku mają długość 12 cm i 9 cm, a jedna z wysokości ma długość 4 cm. Oblicz długość drugiej wysokości równoległoboku. Rozważ dwa przypadki. W równoległoboku ABCD (|∡ADC|> 90o) z punktu B i D poprowadzono wysokości długości 60 cm w kierunku krótszych boków. Powstał prostokąt o polu 1500 cm2. Następnie z tych samych wierzchołków poprowadzono wysokości długości 39 cm na dłuższy bok równoległoboku. Oblicz pole powstałego prostokąta. W równoległoboku ABCD, |∡ADC| > 90o, poprowadzono wysokość DE długości 6 cm i wysokość DF długości 221 cm. Przekątna DB równoległoboku ma długość 10 cm. Oblicz a) obwód i pole czworokąta EBFD b) obwód i pole równoległoboku ABCD W równoległoboku ABCD boki mają długość: |AB| = 25, |BC| = 5 cm. Krótsza wysokość DE równoległoboku ma długość 4 cm. a) Oblicz dłuższą wysokość DF tego równoległoboku b) Wyznacz obwód i pole czworokąta BFDE c) Uzasadnij, że na czworokącie BFDE można opisać okrąg i oblicz długość promienia tego okręgu. Oblicz pole figury ograniczonej dwusiecznymi kątów równoległoboku, którego boki mają a i b (a>b), a miara kąta między tymi bokami wynosi 60 stopni.
23 maj 16:15
Edek: 12*4=9*h v 9*3=12h h=163 h=94
23 maj 19:46
Ela:
 1 
proszę o pomoc tam powinno być 5

i 3
 3 
24 maj 06:42
Ela: czy ktoś pomoże mi?
25 maj 15:17