Równoległobok
Ela: Boki równoległoboku mają długość 12 cm i 9 cm, a jedna z wysokości ma długość 4 cm. Oblicz
długość drugiej wysokości równoległoboku. Rozważ dwa przypadki.
W równoległoboku ABCD (|∡ADC|> 90o) z punktu B i D poprowadzono wysokości długości 60 cm w
kierunku krótszych boków. Powstał prostokąt o polu 1500 cm2.
Następnie z tych samych wierzchołków poprowadzono wysokości długości 39 cm na dłuższy bok
równoległoboku. Oblicz pole powstałego prostokąta.
W równoległoboku ABCD, |∡ADC| > 90o, poprowadzono wysokość DE długości 6 cm i wysokość DF
długości 2√21 cm. Przekątna DB równoległoboku ma długość 10 cm. Oblicz
a) obwód i pole czworokąta EBFD
b) obwód i pole równoległoboku ABCD
W równoległoboku ABCD boki mają długość: |AB| = 2√5, |BC| = 5 cm. Krótsza wysokość DE
równoległoboku ma długość 4 cm.
a) Oblicz dłuższą wysokość DF tego równoległoboku
b) Wyznacz obwód i pole czworokąta BFDE
c) Uzasadnij, że na czworokącie BFDE można opisać okrąg i oblicz długość promienia tego okręgu.
Oblicz pole figury ograniczonej dwusiecznymi kątów równoległoboku, którego boki mają a i b
(a>b), a miara kąta między tymi bokami wynosi 60 stopni.
23 maj 16:15
Edek: 12*4=9*h v 9*3=12h
h=163 h=94
23 maj 19:46
Ela: | | 1 | |
proszę o pomoc tam powinno być 5 |
| i 3 |
| | 3 | |
24 maj 06:42
Ela: czy ktoś pomoże mi?
25 maj 15:17