całka
leo21055: proszę o w miarę szybką pomoc

przepraszam za zapis ale nie znalazłem wzoru aby móc zapisać całkę więc napisałem ją słownie.
oblicz:
| | dx | | e*cosxdx | |
a*CAŁKA |
| − e*CAŁKA |
| |
| | cosx | | 1−e2*sin2x | |
gdzie:
a − duży promień elipsy
e − minośród
z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam
23 maj 19:41
Basia: Czy to ma być tak jak niżej ? I czy chodzi o konkretną, czy dowolną elipsę ?
| | dx | | e*cosx | |
a*∫ |
| − e*∫ |
| dx |
| | cosx | | 1−e2sin2x | |
24 maj 11:12
Andrzej: To temat z wczoraj... on to napisał jeszcze raz i właśnie tak było. Ta pierwsza całka liczy się
jakoś paskudnie z kątów połówkowych (może znasz prostszy sposób ?), do drugiej podałem mu
podstawienie ale się nie odezwał już.
24 maj 11:43
Basia: Niestety nie znam innej możliwości.
∫1cosxdx = ∫1sin(x−π/2) dx
t = x−π/2
dt = dx
E = ∫1sintdt = ∫12sin(t/2)*cos(t/2) dt =
∫12tg(t/2)*cos2(t/2 dt
u = tg(t/2)
du = 12cos2(t/2) dt
E = ∫1u du = ln|u|+C = ln|tg(t/2)| + C =
ln|tgx−π/22|+C = ln|tg(x/2 − π/4)| + C
24 maj 12:00
leo21055: dziękuje bardzo za pomoc
24 maj 16:18