Pola figur płaskich - prostokąt.
paulina. : Jeden z boków prostokąta ma długość 6 cm, a kąt ostry między przekątną, a drugim bokiem tego
prostokąta ma miarę 30∧. Oblicz pole i obwód tego prostokąta.
23 maj 15:23
Eta:

Witam

Nie wiem ?... czy jesteś w gimnazjum? czy liceum?
czy znasz f. trygonometryczne?
Podaję jak dla gimn.
b= 6 a −−− należy obliczyć:
budując trójkąt równoboczny o boku
d
otrzymamy, że d= 2*b =>
d= 12
więc np; z tw. Pitagorasa
a
2 = d
2 − b
2 => a
2 = 144 − 36 => a
2 = 108
to
a = 6√3
podstaw do wzoru na pole i obwód i policz.....
23 maj 15:46
paulina. : Wielkie dzięki, żadnym sposobem mi nie wychodziło.
Dziękuję bardzo.
23 maj 15:55
Eta: 
jesteś w gimn.? czy liceum?
23 maj 15:56
paulina. : gimnazjum.
23 maj 15:59