pomóżcie mi:)
ala: oblicz objętość i pole powierzchni bryły powstałej w wyniku obrotu:
a) trójkąta równoramiennego o podstawie 10 cm i ramieniu 13 cm wokół podstawy
b) kwadratu o boku dlugości 2 cm wokół przekątnej
c) rombu o przekątnych 6 i 8 cm wokół krótszej przekątnej
23 maj 11:51
ala: hhhhhhmm
23 maj 11:57
Eta:

Witam

a) V
br = 2*V
st
bo ta bryła : to dwa stożki sklejone podstawami , o tej samej objętości:
r= 5 cm h −−−−− wyliczamy z tw. Pitagorasa
h
2 = 13
2 − 5
2 => h
2 = 169 − 25 => h
2= 144 =>
h= 12 cm
podstaw do wzoru:
Vbr = 2*13*π*r2*h ......... i policz
23 maj 14:41
Eta:

zad b) podobnie:
bryła −−− to też dwa stożki sklejone podstawami
więc V
br = 2*V
st = 2*π*r
2*h
gdzie : r= h=
12d (kwadratu o boku a= 2cm)
więc d= a
√2 => d= 2
√2
to r=h =
12*2
√2 =>
r=h= √2 cm
podstaw do wzoru i policz!
23 maj 14:53
Eta:

Policz sama podobnie:
IODI= h IOCI = r
h=
12*8
r=
12*6
policz i podstaw do wzoru na V
br = 2*
13 *π*r
2*h
23 maj 15:08