Jaką wysokośc będzie miał szkielet czworościanu foremnego zbudowany z drutu o dł
Marzena modzelewska: Jaką wysokośc będzie miał szkielet czworościanu foremnego zbudowany z drutu o długości 6 m?
23 maj 10:51
xpt: Ile krawędzi ma czworościan ?
23 maj 11:34
Marzena modzelewska: 6 ,z wysokościo 7
23 maj 14:37
Bogdan:
Po co to samo powtarzasz kilka razy, tutaj są wskazówki:
17107.
Wysokość nie jest krawędzią.
23 maj 16:18
Lubis :
13 mar 08:13
Jolanta: Wskazówki rysunek podał Bogdan
Czworościan foremny zbudowany jest z sześciu równobocznych trójkątów
Czyli długość jednej krawędzi a. to 6m:6=1 m
Wysokość trójkąta h=a*
√3/2
Wysokość czworościanu H dzieli wysokość trójkąta w podstawie w stosunku 1:2 Patrz na rysunek
| | 2 | |
Oznaczona część jako R= |
| h |
| | 3 | |
Korzystamy z tw Pitagorasa.
H
2+R
2=a
2
| | 3 | | 1 | |
H=√a2−R2. a2=1. R2= |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | |
H=
√23
14 mar 01:14
Leszek: czworościan foremny zbudowany jest z czterech trójkątów równobocznych !
Dalej jest dobrze !
14 mar 06:59