POle Czworokątów
czy ktoś jest w stanie pomóc...:
1. Pole pierścienia wyznaczonego przez okrąg wpisany w kwadrat i okrąg opisany na tym
kwadracie jest równe π dm2. Oblicz pole kwadratu.
2. W kwadrat o boku długości 6 cm wpisano drugi kwadrat tak, że jego boki tworzą z bokami
danego kwadratu kąty odpowiednio 30o i 60o. Oblicz pole wpisanego kwadratu.
3. Niech K oznacza kwadrat o boku długości 10 cm, punkt O − jego środek symetrii. Oznaczmy
przez K' obraz kwadratu w obrocie dookoła punktu O o kąt 45o. Oblicz pole figury K∪K'
4. Na bokach kwadratu zbudowano trójkąty równoboczne, których trzecie wierzchołki leżą na
zewnątrz danego kwadratu. Wykaż, że łącząc te trzecie wierzchołki odcinkami otrzymamy kwadrat.
Oblicz stosunek pól obu kwadratów.
23 maj 14:48
pola: już pomagam
23 maj 14:50
pola: 1.
πR2−πr2=π
R2−r2=1
R=a√2⇒R2=2a2
r=a⇒r2=a2
R2−r2=1
2a2−a2=1
a2=1
23 maj 14:55
czy ktoś jest w stanie pomóc...: ale odpowiedz jest 4 dm2
23 maj 15:25
Edek: Zadanie 1.
P0=πR2
R=a√22
Pw=πr2
r=a2
Po−Pw=πa22−πa24=πa24
Po−Pw=π
πa24=π
a24=1
a2=4
a=2
Pk=a2=4
23 maj 16:54
23 maj 17:00
Edek:

wyobrażmy sobie że tem czworokąt wpisany w ten kwadrat to nasz kwadrat

Kąt 30
o zaznacze na niebiesko
Kąt 60
0 na czerwono
z własności trójkąta 30
o,60&o,90
o mamy
,czyli
x+x
√3=6
x(1+
√3)=6
x=
61+√3
x=
6*(1−√3(1+√3)(1−
√3)
x=
6−6√3−2
x=−3+3
√3
x=3(
√3−1)
P
w=(2x)
2=(6(
√3−1))
2=36(3−2
√3+1)=144−72
√3=72(2−
√3)
23 maj 17:06
Edek:

Zadanie 3.
23 maj 17:13
Edek:

jak widzimy trójkąty DBC i EFC są podobne
,czyli
SC=10
√2−10=10(
√2−1)
EF=20(
√2−1)
Pole figury = 10
2 + 4*
12*20(
√2−1)*10(
√2−1)=100+400(
√2−1)
2=100+400(2−2
√2+1)=
100+1200−800
√2=1300−800
√2=100(13−8
√2)
Pole figury=100(13−8√2)
wytłumaczenie: pole figury to jeden cały kwadrat i cztery małe odstające trójkąciki, obliczyłem
ich podstawę i wysokość i wszytsko razem dodałem
23 maj 17:31
Edek: w zadaniu 4 stosunek powinien wynieść 4:1
23 maj 17:34
Ela: ale jak to 4 ? a w tym trzecim to powinno wyjść 200(2−√2).
24 maj 06:22
Ela: prosze..
25 maj 15:17