pomozcie zrobic zadanie(bo ja nie mam pojęcia jak)
jasmina: stosunek długości boków klatki filmu panoramicznego jest równy 5:12.Tymczasem ekrany
telewizorów panoramicznych mają proporcję 9:16.Dłuższy bok ekranu pewnego telewizora
panoramicznego ma 60cm.Podczas wyświetlania filmu panoramicznego obraz jest tak ustawiony,by
wypełniał ekran między dwoma jego brzegami i by nie było zadnych zniekształceń.Gdzie na
ekranie pojawią sie ciemne paski: u góry i u dołu,czy po bokach?Jaka będzie szerokosć tych
pasków?
23 maj 21:31
takatam . : telewizor −> 9/16
klatka filmowa −> 5/12
9/16 = x/60
16x = 640 /:16
x = 40
wymiary telewizora 60x40cm
musimy obliczyc czy wysokosc czy szerokosc klatki filmowej bedzie po przeskalowaniu rowna
odpowiedniemu boku telewizora:
5/12 = 25/60 (wymiary klatki: 60cm, 25cm), po bokach zostanie (40−25)/2 = 7,5cm z kazdej
strony
5/12 = 40/96 (wymiary klatki 96cm, 40cm) obraz bedzie wystawal o 36cm, czyli ta mozliwosc
odrzucamy.
11 kwi 16:47
tyty: γ≥hfhrthrh
13 sty 21:12