rownanie nie ma pierwiastkow dla jakiego parametru
sylwia gdańsk: rownanie nie ma pierwiastkow dla jakiego parametru
2m2−(2m+1)x+m2+1=0
23 maj 19:00
sylwia gdańsk: 1/3mx2−2x+m−3=o
x2+mx+m2−3=0
23 maj 19:01
sylwia gdańsk: wie ktos?
23 maj 19:06
Eta:
Witam

napisz poprawnie pierwsze równanie. bo coś nie tak?

Pytanie do następnych ?..... takie samo jak w pierwszym?
23 maj 19:12
sylwia gdańsk: tak
2x2−(2m+1)x+m2+1=0
23 maj 19:13
sylwia gdańsk: (3k−2)
2 to jest wzor skroconego

23 maj 19:13
sylwia gdańsk: czy mam tylko 9k2+4?
23 maj 19:13
Eta:
Niestety nie!
wzór się "kłania" . koniecznie




( 3k−2)
2 = 9k
2 −12k + 4
23 maj 19:16
sylwia gdańsk: ok dzx
23 maj 19:18
Eta:
to co trudnego?
warunek:
Δ <0
policz deltę i rozwiąż nierówność Δ<0
i podaj przedziały do którego należy m
23 maj 19:19
sylwia gdańsk: jak jest = to tez wzor skroconego tak?
23 maj 19:20
sylwia gdańsk: +*
23 maj 19:25
sylwia gdańsk: nie moge policzyc delty w tym (1−m)x2−(2m−3)x−2m+5=0 wychodzi mi delta 80
23 maj 19:25
sylwia gdańsk: moze ktos sprawdzic
23 maj 19:25
sylwia gdańsk: napierw mi wychodzi −4m2+16m−11 a potem z tego 80
23 maj 19:26
sylwia gdańsk: bogdan a mozesz mi napisac warunki jak jest x∊R kiedy nie ma kiedy ma 2 o roznych znakach kiedy
ma dwa rozne iujemne lub dodatnie
23 maj 19:33
Eta:
OK!.... tylko ,że ja nie jestem Bogdanem


Pomogę Ci .....jako Eta

a= (1 −m) b= − (2m −3) c= −2m +5
to
Δ= −4m
2 +16m −11 to −4m
2 +16m −11 <0 Δ
1 = 80
i co w tym takiego? ,że Δ
1 = 80



więc
√Δ1=
√16*5 = 4
√5
to:
| | −16 +4√5 | |
m1= |
| to m1 = 2 + 12√5
|
| | −8 | |
m
2 = 2 −
12√5
ramiona paraboli do dołu , więc wartości <0
są dla
m€( 2 −12√5, 2 +12√5)
23 maj 19:53
sylwia gdańsk: bize nei wiem czemu napisalam bigdan sory

i dzieki
23 maj 20:00
Eta:
teraz podam warunki:
1/ dwa pierwiastki
różnych znaków
więc nie mogą być takie same
czyli 1
o −−−− Δ>0
i 2
o −−−− x
1*x
2 <0 −−−−− bo iloczyn takich liczb jest zawsze ujemny
drugi warunek : to cz. druga wzorów Viete
'a
teraz :
2/
dwa rózne ujemne
1
o −−− Δ>0 −−−−− bo różne
2
o −−−− x
1*x
2 >0 −−−−− bo iloczyn liczb ujemnych jest dodatni
ale też iloczyn liczb
dodatnich tez jest dodatni

!
więc dochodzi trzeci warunek:
3
o −−− x
1 + x
2 <0
tu do 2
o i 3
o −−− wzory Viete
'a
3/
dwa rózne dodatnie
podobnie jak w 3/ tylko zmieni się trzeci warunek:
czyli 1
o i 2
o tak jak wyżej
i 3
o −−−−− x
1 +x
2 >0 −
Powodzenia , w rachunkach ......
23 maj 20:02
sylwia gdańsk: a podalabys warunki?
23 maj 20:04
23 maj 20:04
sylwia gdańsk: a dla R?
23 maj 20:05
sylwia gdańsk: i ze nie ma?
23 maj 20:06
Eta:
Sorry

poprawka , myślałam dobrze, zapisałam źle

m€ ( − ∞, 2 −
12√5) U ( 2 +
12√5,∞)
tak ma być oczywiście! , bo przedziały z pod osi OX <0
przepraszam , już słabo widzę co piszę
23 maj 20:06
Eta: [PSylwia]] jeżeli jeszcze coś chcesz ? ... to napisz porządnie zadanie
bo nie bardzo wiemo co pytasz? i do którego zadania?
Nie wygodnie mi szukać ! ok?
23 maj 20:09
sylwia gdańsk: znaczy warunki dla rownania nie majacego pierwiastkow i zeby nalezalo rownanie do R
23 maj 20:10
Eta:
co to znaczy? " dla równania nie majacego pierwiastków i żeby
równanie
należało do R"...... jakąś brednię piszesz ? ( sory

napisz porządnie pytanie do zadania!
23 maj 20:25
Eta: Sylwia ? ... obraziłaś się na mnie
23 maj 21:47