Błagam pomóźcie/?
pomocy!!! : jak zrobić te zdania?
1. Suma dwóch liczb jest równa 135, a różnica 20% pierwszej liczby i 25 % drugiej liczby
wynosi 3. Jakie to liczby?
2. Jeżeli licznik i mianownik pewnego ułamka zwiększymy o 1 to otrzymamy 4/5. Gdy zaś od
licznika tego ułamka odjąć2, a od jego mianownika dodać 2, to otrzymamy 5/11. Co to za ułamek?
23 maj 16:47
pomocy!!! : wie ktoś jak to zrobić..?
23 maj 16:56
pola: 1.
x−1liczba
y−2liczba
{x+y=135
{1/5x−1/4y=3
rozwiąż układ

2.
x− licznik
y− mianownik
x+1 4
−− = −
y+1 5
x−2 5
−− = −
y−2 11
tu masz kolejny układ, rozwiąż go, jeśli noie potrafisz, pisz tyle ile Ci się udało
23 maj 16:57
xD : mam pytanie co ja źle zrobiłam w 2 przykładzie :
5(x+1)= 4(y+1)
5(y+2)=11(x−2)
5x+5=4y+4
5y+19=11x−22
5x−4y=4−5
5y−11x=−22−10
5x−4y=−1/*5
5y−11x=−32/*4
25x−20y=−5
+ 20y−44x=−128
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
25x−20y+20y−44x=−5−128
25x−44x=−132
−19x=−132
i tu wychodzi mi wynik o przecinku czy zrobiłam coś źle..?
23 maj 17:12
..: sorki tam w tej 2 części jest
5x+5=4y+4
5y+10=11x−22
23 maj 17:14
..: zrobiłam jakiś błąd w obliczeniach
23 maj 17:16
help me- proszę !!!: Przepraszam że przeszkadzam ale chciałam zapytać czy Pola możesz mi pomóc w zadaniach
23 maj 17:18
..: co mam dalej zrobic w tym 2 przykładzie?
23 maj 17:22
pola: błąd masz już w drugiej linijce w znaku, pewnie dlatego reszta poleciała:
nie ma być: 5(y+2)=11(x−2) (tak napisałaś)
tylko: 5(y−2)=11(x−2) (minus zamiast plusa)
23 maj 17:23
..: Pola napisz mi jak rozwiązałabyś ten drugi przykład bo mi znowu nie wychodzi wynik.. prosze
23 maj 17:42
Eta: Witam , więc widzę już błąd

−5 − 128 =
− 133
x=
7
teraz wylicz y: 4y = 5x +1 ......podstaw i policz
y=
9
| | 7 | |
już znasz ten ułamek?.....to |
|
|
| | 9 | |
23 maj 17:58
Eta:
Zgadza się?
sprawdzenie:
zatem wszystko gra

pozdrawiam!
23 maj 18:03
Eta:
w zad 1/ wynik:
x= 81
23
y= 53
13
policz ....... napewno tak wyjdzie

sprawdzenie:
81
23 + 53
13= 135
i
15*81
23 −
14*53
13=
=
2453*
15 −
1603*
14=
=
493 −
403=
=
93 = 3
PS: "koszmarny" wynik

, ale wszystko gra!
23 maj 18:10
..: Dziękuje
23 maj 18:12
Eta:
23 maj 18:19
tim: Hej Eta...
23 maj 18:20
23 maj 18:20
tim: Co słychać?
23 maj 18:23
Eta:
Burza nadciąga

...... i zaraz kompa muszę wyłączyć

Ból głowy dzisjaj mi dlatego dokucza.......
Co u Ciebie Timuś?

( to moja ulubiona :emotka ......
23 maj 18:33
tim: Zawuażyłem

, u mnie burza już była.
To nie jesteś sama z bólem głowy, ja leze w lozku od rana.
Jeszcze tydzien do konca wystawiania ocen

<yeah>
23 maj 18:35