matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 17.12.2018
Zadania
Odp.
17
Satan:
Cześć, pytanie odnośnie literatury. Macie jakąś książkę wartą przeczytania z analizy matematycznej? Najlepiej taka, by była dostępna. PDF to trochę słabo, ale od biedy ujdzie, jak
0
Kiki:
Z wodospadu o wysokości 100 m spada w ciągu sekundy 1200 M3 wody. 3/4 Energii kinetycznej używanej podczas spadku jest zamieniane na energię elektryczną pradnicy.
5
dajana:
Mam granicę ciągu lim
√
9n
2
−5n+6−3n
i ciągle wychodzi mi zły wynik. Wyciągam n
2
przed pierwiastek (samo n) i nie wychodzi.
7
Karol:
W klasie jest 28 ucZniow w tym 12 dziewcząt. Na ile sposobów można wybrać 3osobowy samorząd klasowy , w którym tylko skarbnik będzie dziewczyna?
1
Miki:
Systematycznie co kwartał odkładasz po 500 zł z dołu. Ile pieniędzy uzbierasz po 10 latach, jeżeli R=4%?
2
ola11:
√272+3
3
*9+27*4
2
0
Indeks:
Czym jest produkt niepustej indeksowanej rodziny zbiorów?
2
RubikSon:
W pokoju jest okrągłe okno o średnicy 1 m. Do jakiej wysokości należy opuścić roletę, aby zasłonić 60% powierzchnii tego okna.
3
Indeks:
Błogosławię dobroczyńcę, który poda przystępne źródło wiedzy o rodzinach indeksowanych, ich sumach itp.
3
Kiki:
Z wodospadu o wysokości 100 mmspada w ciągu gazem sekundy 1200 M3 wody. 3/4 Energii kinetycznej używanej podczas spadku jest zamieniane na energię elektryczną pradnicy.
1
Jakub:
Zadanie z rachunku prawd.: Mamy podane:
2
basted:
oblicz całka x
2
cosxdx
4
Kamruz:
Witam!
3
Jan:
Cześć, mam problem z tą nierównością: 1/x(x+1)+1/(x+1)(x+2)+1/(x+2)(x+3)+1/(x+3)(x+4)+...+1/(x+9)(x+10) < 1/x−2
25
Bartek:
Dostałem jakie całki do policzenia
1
1. całka (ctgx −
)dx
√
1−4x
2
1
2.całka
ln dx
√
x
4
dajana:
n + 2
Mam taki przykład że lim z n do nieskończoności 3 −
i nie jestem pewien co
n + 3
mogę zrobić z tą liczbą całkowitą. Powie mi ktoś? Obliczyć mam granicę tego ciągu
3
Xad:
Hejka.
14
mata:
obliczyć całki
7
całka(
+
√
2x
−sin7x)dx
x
3
1
całka(3
x
+
)dx
2x+3
6
Wojtke:
f(x)=−(ln(x−2)/(5−x)
(
1/2)
15
iteRacj@:
Czy jest prawdą, że:
5
Gruszka123:
Oblicz, ile jest liczb pięciocyfrowych, w których zapisie występuje dokładnie jedna 2 i dokładnie dwie 1.
2
Kiki:
Pomozecie ? Z wodospadu o wysokości 100 mmspada w ciągu gazem sekundy 1200 M3 wody. 3/4 Energii kinetycznej
2
Michał:
W równoległoboku ABCD o kącie rozwartym 120
0
i bokach AB=9 i BC=4 poprowadzono środkową AE boku BC
1
student123:
Jak policzyć granice takiej funkcji na końcach jej dziedziny y=x/e
10x
2
−4
D=R
3
biała:
Z czworościanu foremnego odcinamy cztery naroża, których krawędziami bocznymi są połówki krawędzi czworościanu. Jaki wielościan otrzymujemy? Oblicz stosunek jego objętości i pola
2
U.L:
Oblicz pierwiastek równania: (x−m):(4−6x)−(2x+m):(2x+1)=(2−m−7x
2
):(6x
2
−x−2)
14
Andrzej:
Na okręgu o promieniu długości rozpisano trapez prostokątny, którego najdłuższy bok ma długość 3r.Oblicz pole tego trapezu.
6
Ewelina:
Wartość użytkowa pewnej maszyny maleje z roku na rok o tę samą wielkość. Obliczyć czas, w jakim maszyna straci całkowitą wartość użytkową, jeżeli wiadomo, że jej wartość po 25 latach pracy
2
Adrian:
Mam za zadanie narysować kule w takiej metryce i nie mam pojęcia jak to ma wyglądać X=({a,b}|a,b∊R∧
√
a
2
+b
2
=1)
2
helmans:
5
Funkcja odwrotna do f(x)=−2+
1−lnx
Proszę o pomoc
5
Tranquila:
W zawodach szachowych bierze udział pewna ilość zawodników, przy czym każdy zawodnik gra z każdym innym dokładnie raz. Ilu było zawodników, jeśli wiadomo, że rozegrano 55 partii? Ile
1
Tranquila:
Dane są trzy wektory: a⃗ =[1,−2], b⃗ =[−2,−1], c⃗ =[3,4]. Dla jakich rzeczywistych parametrów t i s, wektory AB=ta, BC=sb oraz CA=c⃗ tworzą trójkąt ABC? Znaleźć współrzędne środka ciężkości
4
Niki:
Cześć, przepraszam, że wrzucam tu zadanie fizyczne, ale na forum fizycznym cisza, więc chciałam poprosić kogoś kto zna się na takich rzeczach o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania.
15
Aleks:
wyznaczyć dziedzinę:
1
Algebra__:
Dla wszystkich podgrup właściwych H grupy C
3v
skonstruować warstwy lewo i prawo − stronne. Podgrupy wł. H: {E} {E C
3
C
3
2
} {E, Q1} {E, Q2} {E, Q3}
3
alimak:
zbadaj przebieg zmienności, bardzo prosze o pomoc!
2
gruszka123:
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n≥2, prawdziwa jest nierówność
2
Klaudia:
Oblicz granicę funkcji:
2
Klaudia:
W jaki sposób obliczyć pochodną tej funkcji?
1
gabrysia_12:
Oblicz całkę: a) ∫x
2
e
−x
dx
5
gabrysia_12:
Oblicz pole obszaru ograniczonego przez: a)y= e
x
, y= −x+1, y=e
2
5
123123:
Pochodna ln(1−x)= 1/(1−x), a czy zapisanie tego w postaci ln(1−x)=1/x*(1−x) jest błędne?
3
apsik:
rozwiąż równanie:
x
1
4
−
=
x+2
2−x
x
2