4 kule w 4 pudłach
Kamruz: Witam!
Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi, dlaczego w momencie gdy "zostają" nam 2 pudła i 2 kule,
Treść zadania to:
Cztery różne kule rozmieszczamy w czterech pudłach. Oblicz p−stwo zdarzenia, że w takim
rozmieszczeniu dokładnie jedno pudełko jest puste.
Wiem, że te dwa ostatnie pudła można załatwić wariacjami odejmując przy tym dwa przypadki, gdy
obie kule zostają umieszczone w jednym pudle, ale chciałbym wiedzieć, czemu licząc kombinacją
wynik wychodzi dwa razy większy
Pozdrawiam
17 gru 20:43
Mila:
|Ω|=4
4
A− dokładnie jedno pudełko będzie puste
Liczba rozmieszczeń:
| |
− wybór pudełka, które będzie puste. |
| |
| |
− wybór 2 kul, które znajdą się w jednym pudełku |
| |
3! − permutacja rozmieszczeń
|A|=4*6*6=144
17 gru 21:56
Kamruz: Gdybyś jeszcze wytłumaczyła mi skąd 3! to byłbym w niebie.
17 gru 22:04
PW: Wybraliśmy dwie kule, które znajdą się razem w jednej szufladzie. Rozmieszczamy więc w 3
szufladach następujące elementy:
kula k1, kula k2, {kula k3, kula k4}
(dwie pojedyncze kule i zbiór dwóch kul).
Różnych rozmieszczeń w 3 szufladach tych 3 różnych elementów jest 3!.
17 gru 22:31
Mila:
Dziękuję
PW, byłam trochę domem zajęta

Dla
Kamruza już jasne?
17 gru 23:32
Kamruz : Wszystko jasne, dziękuję pięknie.
18 gru 10:32