Oblicz P(B\A) z podanych danych.
Jakub: Zadanie z rachunku prawd.:
Mamy podane:
P(B) = 0,6
P(A\B) = 0,2
Trzeba obliczyć z tego P(B\A). Wynik który otrzymałem drogą przekształcania znanych mi wzorów
to 0,6 i chciałbym się upewnić czy to poprawna odpowiedź, czy w ogóle odbiegłem od tematu.
Pozdrawiam, Jakub
17 gru 20:54
wredulus_pospolitus:
P(A\B) + P(AnB) = P(A)
P(B\A) + P(AnB) = P(B)
P(A) − 0.2 = P(B\A) − 0.6
P(A) = P(B\A) − 0.4
0.6 = P(B) ≥ P(B\A)
więc:
P(A) = P(B\A) − 0.4 ≤ P(B) − 0.4 = 0.6 − 0.4 = 0.2
A przecież, P(A\B) = 0.2 ≤ P(A)
stąd ... P(A) = 0.2
więc P(AnB) = 0
więc P(B\A) = P(B) = 0.6
17 gru 22:18
Jakub: Dziękuję serdecznie
18 gru 20:45