trudne
Michał: W równoległoboku ABCD o kącie rozwartym 1200 i bokach AB=9 i BC=4
poprowadzono środkową AE boku BC
Na boku DC obrano punkt F tak,ze DC=3DF , odcinki AE i BF przecinają się w punkcie M
Oblicz pole czworokąta CFME
17 gru 19:00
Eta:

1/ rysunek
2/kąt ostry 60
o
3/ dorysujmy odcinki EK ∥ BL
4/ to |KL|=|CK|=|AB|=9 i |FL|=24 i |FK|=15
5/
h=2
√3 ,
w=
√3
z podobieństwa trójkątów FBL i FMK z cechy (kkk)
| h | | 8 | | 5 | | 10√3 | |
to |
| = |
| ⇒ u= |
| *2√3= |
| |
| u | | 5 | | 8 | | 8 | |
P(CFME)=P(FMK)−P(CEK)
| 1 | | 75√3 | |
P(FMK)= |
| *15*u = |
| |
| 2 | | 8 | |
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Taką masz odpowiedź?
17 gru 20:32
Mila:
Też mam taki wynik, innym sposobem.
17 gru 23:44
Mila:
A
Michał nie czyta
19 gru 18:55