Stv
Kiki: Z wodospadu o wysokości 100 mmspada w ciągu gazem sekundy 1200 M3 wody. 3/4 Energii kinetycznej
używanej podczas spadku jest zamieniane na energię elektryczną pradnicy.
Ile wynosi moc tej prądnicy?
Przyjmij masa wody na 1m3 1000kg
Planowałam zrobić tak ,żeby obliczyć
3/4 Ek=W
Ek= mv2/2
Za m=1000 kg , za v= 1200 M3/s
I potem P = W/t
Gdzie t = h/v
h=100m
V=1200 M3/s
Ale wychodzą mi kosmiczne wyniki −fizyka to nie jest moją mocną strona. Ktoś coś ?
17 gru 20:59
PW: Moją też nie. Dlatego proszę o wyjaśnienie − co znaczy spada w ciągu gazem sekundy.
17 gru 22:19
Kiki: W ciągu sekundy razem miało być xd przepraszam
17 gru 22:23
Kiki: Ktoś pomoże?
17 gru 22:35