Geometria, trapez wpisany w okrąg
Andrzej: Na okręgu o promieniu długości rozpisano trapez prostokątny, którego najdłuższy bok ma długość
3r.Oblicz pole tego trapezu.
Dziękuję z góry za każdą próbę pomocy
17 gru 18:03
PW: Na okręgu o promieniu długości rozpisano trapez ? Obseruję dziwną karierę słowa
"rozpisać". Już prawie każde zadanie ma być rozpisane, najlepiej krok po kroku.
17 gru 18:26
Andrzej : Miało być opisano, pomyłka podczas pisania
17 gru 18:31
PW: A okrąg o promieniu długości ...
17 gru 18:33
Jerzy:
Idźmy dalej ....... "Na okręgu o promieniu długości" .... ile ku..a ma ten promień ?
Czy my tu jesteśmy jasnowidzami ?
17 gru 18:36
wredulus_pospolitus:

α+β = 90
o
b =
√5r
| ⎧ | (a+2r)2 = b2 + c2 | |
| ⎩ | a2 + r2 = c2 |
|
(a+2r)
2 = 5r
2 + a
2 + r
2
wyznaczasz 'a' i masz już wszystko co potrzebujesz
17 gru 18:38
Andrzej: Dwa błędy w pisaniu i zrobiło się zamieszanie. Powinno brzmieć tak:
Na okręgu o promieniu długości r opisano trapez prostokątny...
17 gru 18:38
Jerzy:
Unikaj niechlujstwa.
17 gru 18:39
Eta:

h=2r
i z warunku wpisania okręgu w trapez
| | a+b | |
a+b=2r+3r =5r ⇒ P= |
| *2r |
| | 2 | |
P=5r
2
========
17 gru 18:40
Andrzej: Dziękuję za pomoc i przepraszam za zamieszanie z błędami
17 gru 18:41
Eta:
@
wredulus ale się opisałeś !
17 gru 18:42
PW: Rozpisałeś?
17 gru 18:50
Eta: Roz...........
17 gru 18:51
Jerzy:
Rysunek 18:38 imponujący.Nie widząc autora pomyślałbym,że to szkic
Ety
17 gru 18:57
Eta:
17 gru 19:01