Metryki
Adrian: Mam za zadanie narysować kule w takiej metryce i nie mam pojęcia jak to ma wyglądać
X=({a,b}|a,b∊R∧√a2+b2=1)
A oddlegosc to kąt między wektorami d(a,b)=(0x,0y)
Muszę narysować kule(okrąg) K((−1,0),1)
Mógł by nie ktoś jakoś naprowadzic. Z góry dziękuję za pomoc
17 gru 17:42
PW: Zarówno przestrzeń X jak i odległość są zdefiniowane dziwacznie. Jak to rozumieć:
X={{a,b}...} − czy X jest zbiorem złożonym z dwuelementowych podzbiorów {a,b}, takich że pary
(a,b) biegają po okręgu jednostkowym?
Jak w takim razie rozumieć odległość d(a,b) − przecież a i b (liczby rzeczywiste) nie są
elementami X.
17 gru 19:02
Adrian:

i to jest właśnie najlepsze w tym wszystkim zadanie z kolokwium. Odp jest mniej więcej to co na
rysunku ciężko się tutaj maluje. Jest to po prostu taka przestrzeń z odległością (jako kątem
pomiędzy
wektorami ?) a i b to pary położone na okręgu chyba
17 gru 21:34