Granica ciągu
dajana: Mam granicę ciągu lim √9n2−5n+6−3n i ciągle wychodzi mi zły wynik. Wyciągam n2 przed
pierwiastek (samo n) i nie wychodzi.
17 gru 22:49
PW: W ogóle to popraw treść zadania. Nie wierzę, żeby sprawdzali czy student potrafi wykonać
działanie −5n−3n.
17 gru 22:52
dajana: a może zrobił to twoje działanie i coś mu nie wychodzi?
17 gru 22:54
Mariusz:
limn→∞√9n2−5n+6−3n=limn→∞n√9−8/n+6/n2
=∞
17 gru 22:58
17 gru 23:00
wredulus_pospolitus:
Może zacznijmy od POPRAWNEGO zapisu granicy jaką masz policzyć

17 gru 23:31
Janek191:
Może jest an = √9 n2 − 5 n + 6 − 3n ?
18 gru 10:26
18 gru 10:27
Janek191:
| | 9 n2 − 5 n + 6 − 9n2 | | − 5n + 6 | |
an = |
| = |
| = |
| | √9 n2 − 5 n + 6 + 3n | | √9n2 − 5n + 6+ 3n | |
| | − 5 + 6n | |
= |
| |
| | √9 − 5n + 6n2 + 3 | |
więc
| | − 5 + 0 | | 5 | |
lim an = |
| = − |
| |
| | √ 9 − 0 + 0 + 3 | | 6 | |
n→
∞
18 gru 10:35