calki
mata: obliczyć całki
17 gru 20:24
Janek191:
∫ ( 7 x−3 + √2 x − sin 7x) dx ?
17 gru 20:26
Jerzy:
Całka sumy = sumie całek, a te są elementarne.
17 gru 20:28
Adam: rozbij to na sumy 3 całek i spróbuj powyciągać coś przed całki żebyś mógł/a użyć wzorów na
całki
17 gru 20:31
Jerzy:
@Adam... do dzieła

∫7x
−3dx = ?
17 gru 20:36
mata: 1 całkę policzyłem ale mam problem z 2, mam całka 3x + całka z ułamka, i nwm co z tym ułamkiem
zrobić żebym mógł użyć wzoru z całek
17 gru 20:36
17 gru 20:55
Jerzy:
W drugiej całce ( ułamek), podstawiasz: 2x + 3 = t ; 2dx = dt ; dx = (1/2)dt
17 gru 20:58
mata: ta druga całka gdzie jest ułamek wyjdzie calka 1/t * dt/2, i mogę zrobić tak ? 1/2całka 1/t
*dt ?
17 gru 21:05
mata: pomoże ktoś ?
17 gru 21:25
mata: ?
17 gru 21:45
Bartek: ?
17 gru 22:02
mata: | | 1 | | 1 | |
2 część 2 całki wyjdzie tak ? |
| całka |
| dt ? |
| | 2 | | t | |
17 gru 22:08
mata: i wyjdzie 1/2 ln|2x+3| +c ?
17 gru 22:09
Jerzy:
@mata .... policz pochodną wyniku i zobaczysz.
17 gru 23:08