Wartość użytkowana maszyny, proporcje (?)
Ewelina: Wartość użytkowa pewnej maszyny maleje z roku na rok o tę samą wielkość. Obliczyć czas, w jakim
maszyna straci całkowitą wartość użytkową, jeżeli wiadomo, że jej wartość po 25 latach pracy
była
trzy razy mniejsza niż jej wartość po 15 latach.
Każda pomoc się przyda
17 gru 17:54
Jerzy:
Pachnie ciągiem arytmetycznym.
a25 = 3*a15
Szukamy : an = 0
17 gru 18:11
Jerzy:
Poprawka: a
15 = 3*a
25 , ciąg jest malejący
17 gru 18:17
ABC:
było to zadanie niedawno, można to prymitywną arytmetyką rozwalić:
od 15 do 25 roku użytkowania maszyna straciła przez 10 lat 2/3 wartości , a ruch ten jest
jednostajny, więc pozostała jej 1/3 wartości czyli 5 lat, po 30 latach na złom
17 gru 18:46
Jerzy:
Tak, ruch jest jednostajny
, co się zdarza w ciągu arytmetycznym
17 gru 18:51
Ewelina: Dziękuję za pomoc, trochę pokombinowałam i wyszło faktycznie 30, a widzę że mogło to wyjść
szybciej niż myślałam
17 gru 19:01
17 gru 19:03