Wartość użytkowa pewnej maszyny
uczeń 21: Wartość użytkowa pewnej maszyny maleje z roku na rok o tę samą wielkość. Obliczyć czas, w jakim
maszyna straci całkowitą wartość użytkową, jeżeli wiadomo, że jej wartość po 25 latach pracy
była trzy razy mniejsza niż jej wartość po 15 latach.
Bardzo proszę o pomoc
14 gru 21:16
ABC: po 30 latach straci, jeśli ja dobrze rozumiem treść tego zadania
14 gru 21:27
Eta:
a1,a2,a3,......, an −−− ciąg arytmetyczny
an=0 −− straci całkowitą wartość n=?
a15=3a25
a1+14r=3(a1+24r) ⇒a1+29r =a30=0 to n=30
14 gru 22:42
Eta:
ABC głowa Cię zaboli od tego "stukania"
14 gru 22:43
Jerzy:
To my chyba z tej samej firmy
17 gru 19:07