Całka
Azmuth: Mam obliczyć
Mógłby ktoś pomóc? Dopiero uczę się całek
17 gru 00:05
Adamm:
∫ [(2/10)x−(5/10)x]dx = ∫[(1/5)x−(1/2)x]dx = (1/5)x*ln(1/5)−(1/2)x*ln(1/2)+C
17 gru 00:30
Adamm:
ogólnie, ∫ ax dx = ax*ln(a)+C
17 gru 00:30
Mariusz:
...ale chyba lepiej przejść z podstawą funkcji wykładniczej na e
Wtedy wyraźnie widać dlaczego pojawia się ten logarytm
17 gru 00:43
Adamm:
Pojawia się dlatego że (ax)' = ax*ln(a)
Nie widzę sensu przechodzenia z podstawą na e, widać dlaczego tak jest
17 gru 00:45
Adamm:
pomyłka
| | 2x−5x | | (1/5)x | | (1/2)x | |
∫ |
| dx = |
| − |
| +C |
| | 10x | | ln(1/5) | | ln(1/2) | |
17 gru 00:46
Azmuth: Dziękuję bardzo
17 gru 11:28
jc: Adamm, pochodna ax pojawia się, tak rzadko (poza kilkoma zadaniami dla studentów,
nie widziałem nigdzie), że jak najbardziej widzę potrzebę zapisania wyrażenia w postaci
ax=ex ln a.
17 gru 12:12
jc: Podobnie jest z całką (nie wiem dlaczego napisałem o pochodnej).
17 gru 12:13