Całki
Bartek: Dostałem jakie całki do policzenia
| | 1 | |
1. całka (ctgx − |
| )dx |
| | √1−4x2 | |
17 gru 20:38
Janek191:
Popraw 2 całkę
17 gru 20:39
Bartek: lnxdx jest na końcu
17 gru 20:42
Bartek: Ktoś coś ?
17 gru 20:54
Jerzy:
Pierwszą rozbijasz na dwie. Pierwsza prosta ,przez podstawienie.Druga wyraźnie sugeruje arcus
sinusa.
17 gru 21:03
Jerzy:
Tzn.... druga część pierwszej całki.
17 gru 21:04
Bartek: | 1 | | 2x | |
| mogę zapisać jako arcsin |
| +c czyli arcsin2x+c ? |
| √1−4x2 | | 1 | |
17 gru 21:08
Jerzy:
Podstawiasz: 2x = t
17 gru 21:13
Bartek: | | 1 | |
a nie pod 4x ? i bd miał |
| = arcsin2t+c i pod t podstawiam 4x ? |
| | √1−t2 | |
17 gru 21:16
Jerzy:
Przecież (2x)2 = 4x2
17 gru 21:18
Bartek: dobra, źle spojrzałem, cały czas wydawało mi się że ta potęga 2 jest tez do 4
17 gru 21:24
Bartek: czyli będzie ln |sinx| −arcsin2x+c ?
17 gru 21:28
student: | | 1 | |
ln |sinx| − |
| arcsin2x+c |
| | 2 | |
17 gru 21:37
Bartek: a 2 całka ?
17 gru 21:40
Mariusz:
Próbowałeś przez części ?
17 gru 21:42
Bartek: ja bym zrobił przez części, f(x)=ln f '(x)= 1/x i g'(x)= x−12 g(x)=2x12
17 gru 21:43
Jerzy:
Przez części: v' = 1/√2 i u = lnx
17 gru 21:47
Bartek: a to nie bd 2lnx12 −2 całka x−12 ?
17 gru 21:49
Jerzy: 1/√x oczywiście.
17 gru 21:49
Bartek: nwm czy dobrze, ale wynik mi wyszedł 2lnx12 −4x12
17 gru 21:52
student: można najpierw podstawienie zrobić a później przez części
17 gru 22:10
Mariusz:
Podstawienie nie jest potrzebne , od razu przez części
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| lnx dx=2√xlnx −2∫√x |
| dx |
| | √x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| lnx dx=2√xlnx −2∫ |
| dx |
| | √x | | √x | |
| | 1 | |
∫ |
| lnx dx=2√xlnx − 4√x +C |
| | √x | |
17 gru 22:43
Jerzy:
@student ...... a co byś podstawiał o 22:10 ?
17 gru 23:05
student: t = ln(x)
17 gru 23:09
Jerzy:
I co dalej ?
17 gru 23:15
student: będzie wtedy całka z t*e12t dt
u = t ⇒ u' = dt v' = e12t dt ⇒ v = 2e12t
więc całka z t*e12t dt = 2te12t − całka z 2e12t dt =
= 2te12t − 4e12t + C = 2ln(x)e12ln(x) − 4e12ln(x) + C
I dalej to sie upraszcza do 2ln(x)√x − 4√x + C
17 gru 23:40