Rachunek prawdopodobieństwa
Gruszka123: Oblicz, ile jest liczb pięciocyfrowych, w których zapisie występuje dokładnie jedna 2 i
dokładnie dwie 1.
odp to 1824
17 gru 19:29
Jerzy:
Policzyłaś przypadki,gdzie na początku jest 0.
Rozpatruj przypadki:
a) na początku 1
b) na początku 2
17 gru 19:32
Jerzy:
Sorry... policzyłeś.
17 gru 19:33
Eta:
| | | |
2|11xx 1* | *82 = 384 takich liczb |
| | |
1|12xx 1*4*3*8
2= 768 takich liczb
| | | | | |
x|112x 7* | * | *8= 672 takich liczb |
| | | |
R−m : 384+768+672= 1824 takich liczb
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
17 gru 19:37
Jerzy:
Pominąłem c) ... na początku inna niż 1 lub 2

(zmęczenie materiału)
17 gru 19:41
Jerzy:
W twoim rachunku, trzebaby odjąć te, które zaczynają się od 0 i to najprostszy sposób.
17 gru 19:47