Wyznaczyć dziedzinę; trygonometria
Aleks: wyznaczyć dziedzinę:
h(x)= ln(1−|sinx|)
wiem, że 1−|sinx|>0
i potem 1>|sinx|
17 gru 16:44
6latek: |sinx|<1 ⇔ sinx<1 i sinx>−1
17 gru 16:47
Aleks: no tak to wychodzi zakres sinus, czyli x=?
17 gru 16:49
olek:

1/5
∞
17 gru 16:49
Aleks: nie wiem jak x wyliczyć
17 gru 16:52
Jerzy:
Kiedy sinx = 1 ?
Kiedy sinx = −1 ?
17 gru 16:53
Aleks: w π2
17 gru 16:55
17 gru 16:56
17 gru 16:57
Jerzy:
Kolego, takich x jest nieskończenie wiele: x = (2k + 1)*π/2
17 gru 16:57
6latek: Witaj
Jerzy 
Wiec go przejmij
17 gru 17:00
Aleks: no to jest wszystko z wyłączeniem π/2 + kπ, ale jak to ładnie algebraicznie rozwiązać ?
17 gru 17:00
Aleks: bo jak próbowałam to rozwiązywać na kolosie to mi nie zaliczyła kobieta
17 gru 17:01
Jerzy:
Witaj
17 gru 17:01
Jerzy:
To co naisałem,to nieparzyste wielokrotności kąta π/2 ( tam sinus ma ekstrema lokalne)
17 gru 17:03
Jerzy:
Co ci miała zaliczyć,skoro nie rozwiązałeś zadania.
17 gru 17:16