Energia
Kiki: Pomozecie ?
Z wodospadu o wysokości 100 mmspada w ciągu gazem sekundy 1200 M3 wody. 3/4 Energii kinetycznej
używanej podczas spadku jest zamieniane na energię elektryczną pradnicy.
Ile wynosi moc tej prądnicy?
Przyjmij masa wody na 1m3 1000kg
Planowałam zrobić tak ,żeby obliczyć
3/4 Ek=W
Ek= mv2/2
Za m=1000 kg , za v= 1200 M3/s
I potem P = W/t
Gdzie t = h/v
h=100m
V=1200 M3/s
Ale wychodzą mi kosmiczne wyniki −fizyka to nie jest moją mocną strona. Ktoś coś ?
17 gru 19:26
Kiki: 100 m*
17 gru 19:36
Kiki: Ktoś coś?
17 gru 20:00