zamyślona: Jak znaleźć kąty biegunowe wektorów ? sa na to jakieś wzory ?
zamyślona: Czy wektory [1,-2] i [-1,3] są współniniowe
zamyślona: Dany jest wektor a= [3,-4] znajdź wektor współliniowy z wektorem " a "Ile jest takich wektorów
ZDRUZGOTANA: Pomocy Dane są wektory [1,0]=a , b=[1,1] , c=[-1,0]
ania: mam problem z logarytmem. z gory dzieki za pomoc
ula brzydula: x jest liczbą niewymierną dodatnią. czy lg10 x jest również liczbą niewymierną?
pomocy: na płaszczyźnie R2 zadane są zbiory: A={(x,y) ∈ R2 : x2 + y2 ≤1} B={(x,y) ∈ R2 : (x - 1)2 + y2 ≤4}
ktoś: PILNE naszkicuj zbiór A∩B, gdzie: A = {(x,y,) ∈ R2 : y ≤ log2 x}, B = {(x,y,) ∈ R2 : x2 + y2 -2x ≤ 0}
Ala: Oceń wartości logiczne podanych zadań? a) (-32 = 9) lub (2 * 1 =) - 0
nick: ostrokątny trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB jest wpisany w okrąg o środku S, przy czym kąt SAB ma miarę 40. Oblicz miarę kąta CAB.
kłopot: Proszę o pomoc Sprawcie Zilustruj graficzne zbiory:
renka53:
kasia: POMOCYrozłóż wielomani na czynniki -12x5+6x4-2x+1 a następnie uzasadnij, ze dla ujemnych wartości x wielomian ten przyjmuje wartości dodatnie
takaj-a: podajcie jakieś strony gdzie są wzory wektorowe ! Prosze
BlackLady: oblicz o ile decybeli wzrośnie poziom natężenia dźwięku jeśli siłe dźwięku zwiększymy dwukrotnie
BlackLady: gdy kierowca jechał samochodem osobowym z prędkością 60km/h to poziom natężenia hałsu wynosił we wnetrzu samochodu 65 dB. Po wjechaniu na autostrade kierowca zwiększył
malaa: jeżeli mam ostrosłup czterokątny prawidłowy to ile bedzie miała połowa przekatnej podstawy
stasiek: W trapezie równoramiennym kąt ostry ma miarę 45 stopni. Krótsza podstawa ma długość 8 cm, a ramię 3√2 cm. Oblicz pole tego trapezu.
helpp!!: dana jest funkcja f o wzorze f(x)= -x2 + (b-1)x+c a)wyznacz wartość współczynnika b, dla którego funkcja f jest malejąca w pzredziale
helppp ! : Funkcja f określona wzorem f(x) = 4x4 - 4x3 - 9x2 + x + 2 a) sprawdź która z liczb -1, 0,5,1,2 jet miejscem zerowym funkcji f
HALINA: mam problem Wyznacz punkty wspólne wykresów wielomianów u i w.
Nati: Bardzo proszę też o pomoc i o sprawdzenie? Rozwiąż graficznie równania i nierówności?
paula: zaistniał problem:( wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)= -5x2-40x-125 w przedziale <-2;-1>
rybkapaula: f(x)= -5x2-40x-125
Nati: Proszę niech ktoś sprawdzi czy dobrze!Plis Dane są zbiory:
nn: Przeprowadz dyskusje nad iloscia rozwiazan w zaleznosci od parametru x2 + m(mx+1) = (x+3)2 + 3(x-2)
caryca: rozwiąż nierówność:
azazel: Dla jakiej wartosci parametru m proste o rownaniach x+my-1=0 i mx+y-m2=0 przecinają sie w punkcie nalezacym do trojkata o wierzcholkach O=(0,0) A=(2,0)
potrzebujący: 1/. w równoległoboku ADCD dane są: /AB/=16 cm, /AD/=12 cm, α=60. Ile wynosi wysokość równoległoboku?
Aguś:): Potrzebuje te zadanko..inne zrobilam, ale to mi nie wychodzi:(..Krotsza przekatna graniastosłupa prawidlowego szesciokatnego ma dlugosc 3√3 i jest nachylona do
mila: POMOCY! jak rozwiązać te równania? rozwiąż równania z parametrem a (a∈R):
Anka: Prosze o pomoc w zadanku..Przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokatnego, do ktorego nalezy przekatna podstawy i wierzchołek ostroslupa jest trojkatem rownoramiennym o polu
zatroskany: zbuduj trójkąt prostokątny, wiedząc, że przeciwprostokątna ma dlugość 6 cm, a sinus jednego z katów ostrychjest równy 1/3.
Ashleline: Przy brzegu jeziora chcemy wyznaczyć prostokątne kąpielisko z wydzielonym brodzikiem, odgradzając je sznurem z bojami tak, jak przedstawiono na rysunku. Sznur, którym
Sophie!: n to liczba naturalna. Uzasadnij, że:
Potrzebujący: obwód rombu wynosi 24 cm, a jeden z jego kątów ma miarę 120 stopni. Ile wynosi pole rombu?
kasia: Rozłóż wielomian 4x3- 8x2+3x-6 na czynniki, a następnie określ dla jakich wartości x wielomian przyjmuje wartości dodatnie
kasia: Rozłóż wielomian x3+5x2+3x+15 na czynniki, a następnie uzasadnij,że przyjmuje on wartości dodatnie dla x> -5
karol: p(3) przez 2p(3)-1
N: 1. Najwiecej diamentow wydobywa sie w Australii. Rocznie okolo 30 mln karatow, co stanowi 27,2% wydobycia swiatowego. Ile kilogramow diamentow wydobywa sie rocznie na swiecie? 1
barbi21: szkola za sume 13 800 zl zakupila krzesla po 70 zł i stoly po 90 zl .ile zakupiono krzesel i stolow; jezeli przy kazdym stole stoja 2 krzesla
anka : mam pytanko czy jak wyliczylam sobie punkty B( m+5 / m-2 ; 8m-2 / m-2) i C(m-1 / m+1 ; -(m-1)/m+1) i jeszcze mialam podany jeden punkt A (1;1) to moge w jakis prosty sposob
kiki: jak to obliczyc pomocyy przyjmijmy ze pod koniec sierpnia dzień trwa 13 godzin a na noc 11 godzin obserwowana
Nati: Zilustruj graficzne zbiory: a) A={x: x∈ N+ Δ x+1<}
ania264: (sinα/1+cosα)+(1+cosα/sinα)=2/sinα (sinus alfa przez jeden plus cosinus alfa) plus (jeden plus cosinus alfa prez sinus alfa)= dwa przez sinus alfa
bladi: Proszę niech mi to ktoś pomoże rozwiązać Dane są zbiory:
yyhyy: przyjmijmy ze pod koniec sierpnia dzień trwa 13 godzin a na noc 11 godzin obserwowana populacja bakterii podwaja sie co godzine w ciagu dnia a zmniejsza sie co połowę co
mayaa: dana jest funkcja f o wzorze f(x)= -x2 + (b-1)x+c a)wyznacz wartość współczynnika b, dla którego funkcja f jest malejąca w pzredziale
maya: Funkcja f określona wzorem f(x) = 4x4 - 4x3 - 9x2 + x + 2 a) sprawdź która z liczb -1, 0,5,1,2 jet miejscem zerowym funkcji f
kaja: zbadaj monotoniczność ciągu: an=3-2n -----------
KUba: jak wyznaczyc monotoniczność takiej funkcji f(x)=4x-x2 ;f(x1)<f(x2) x1<x2 i każanam to sprawdzic poprzez różnice f(x1) od f(x2) .. nie rozumiem bede wdzieczny za rozpis z
g.: mam wykorzystując warunek konieczny zbieżności szeregu sprawdzić, że podane szeregi są rozbieżne:
Monika : Mam zadanie: √7+4√3 - √4-2√3
g.: sprawdzćcie mi przykłady (kryterium Cauchy'ego)
zosia: nn+2
barbi21: w pewnym banku roczna stopa procentowa wynosi 12% ZAS KAPITALIZACJA JEST KWARTALNA.ZOSTAWIAMY W TYM BANKU 1500ZŁ.JAKA KWOTOM BEDZIEMY DYSPONOWALI PO ROKU?
Agata: Cenę pewnego towaru zmniejzono dwukrotnie o 20%. O ile procent należałoby podwyzszyć cene tego towaru, aby otrzymać cenę początkową proszę o pomoc
bladi: Dane są zbiory: A=(-4,5> : B= <0,∞)
bladi: Rozwiąż graficznie równanie i nierówności: a) |3-x|=4 b) |x+5|≥3
kleer: x jest liczbą niewymierną dodatnią. czy lg10 x jest również liczbą niewymierną?
zinnejbajki: niech x będzie liczbą niewymierną; wykaż że √│x│ jest tez liczbą niewymierną
umatiti: udowodnij że liczby √2, √3, √5, √3 - √2 są niewymierne
umatiti: naszkicuj zbiór A∩B, gdzie: A = {(x,y,) ∈ R2 : y ≤ log2 x},
zinnejbajki: na płaszczyźnie R2 zadane są zbiory: A={(x,y) ∈ R2 : x2 + y2 ≤1} B={(x,y) ∈ R2 : (x - 1)2 + y2 ≤4}
bladi : Dane są zbiory: A={-1,1,3,5,7} : B={-2,0,3,6}
Nati: Zilustruj graficzne zbiory: a) A=∫x: x∈ N+ Δ x+1<5∫
Kuba: jak wyznaczyc monotoniczność takiej funkcji f(x)=4x-x2 ;f(x1)<f(x2) x1<x2 i każanam to sprawdzic poprzez różnice f(x1) od f(x2) .. nie rozumiem bede wdzieczny za rozpis z
Kuba: lim n→∞ (1-5/n)4n =