BlackLady: gdy kierowca jechał samochodem osobowym z prędkością 60km/h to poziom natężenia hałsu
wynosił we wnetrzu samochodu 65 dB. Po wjechaniu na autostrade kierowca zwiększył
prędkośc do 130 km/h i wowczas poziom natezenia halasu podniosł sie do 72 dB. Oblicz ile
razy głośniej zrobiło sie w samochodzie?
14 paź 20:01
Jakub: Poziom hałasu zwiększył się o 72dB-65dB=7dB = 0,7B (bel 1B = 10dB)
Głośniej się zrobiło 100,7 ≈ 5,01 ≈ 5 razy
14 paź 20:34
BlackLady: dzięki
![emotikonka](emots/2/cmok.gif)
*
14 paź 20:36