helpp!!: dana jest funkcja f o wzorze f(x)= -x2 + (b-1)x+c
a)wyznacz wartość współczynnika b, dla którego funkcja f jest malejąca w pzredziale
(4,+∞) i rosnąca w pzredziale (-∞,4)
b) dla b=2 wyznac zwszystkie wartości współczynnika c, dla których funckja nie ma miejsc
zerowych
14 paź 19:39
Marcin: A) funkcja f jest malejąca w pzredziale
(4,+∞) i rosnąca w pzredziale (-∞,4)
stąd p=4
czyli -(b-1)/-2=4
więc b=9
14 paź 19:46
Marcin: B) f(x)= -x2 + x+c
Δ=1- 4*(-1)c = 1+4c
Aby funckja nie ma miejsc zerowych Δ<0
czyli 1+4c<0
c<-1/4
14 paź 19:49