Anka: Prosze o pomoc w zadanku..

Przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokatnego, do ktorego
nalezy przekatna podstawy i wierzchołek ostroslupa jest trojkatem rownoramiennym o polu
S=12
√3cm
2 i kacie przy podstawie alfa=30 stopni.Oblicz objetosc ostrosłupa..
14 paź 17:44
M:
26 lut 16:48
Mei Lin:

Według mnie tym tym przekrojem będzie trójkąt równoramienny DBS
|DB|=a
√2 −przekątna podstawy
|∡BDS|=30
o
|OS|=H −wysokość ostrosłupa i także wysokość trójkąta równoramiennego DBS .
Trójkąt DOS jest trójkatem prostokątnym o kątach 30
o 60
o90
o
| | a√2 | | 2 | | a√2 | | a√6 | |
H= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | √3 | | √3 | | 3 | |
Pole trójkata DSB P
DSB=12
√3cm
2
| | 1 | |
Stąd pole trójkąta DOS PDOS= |
| PDSB=6√3cm2 |
| | 2 | |
a
2√12=72
√3
a=6
Podstawa jest kwadratem o boku dlugosci a=6
Objętośc ostrosłupa
Odp. Objętośc ostrosłupa jest równa 24
√6cm
3
26 lut 22:20
Hanka:

ΔACS −−− przekrojem
Z własności trójkąta "ekierkowego" o kątach ostrych 30
oi 60
o
zaznaczam dane na rys.
to:
P(ACS)=12
√3
H
2√3=12
√3 ⇒ H=2
√3 d
p=|AC|=4
√3
V= 16
√3
=======
26 lut 22:55
Anka:
Mei Lin znowu zamula
26 lut 23:25
Mei Lin:
No dobra .
Co jest złego w moim rozumowaniu oprócz tego ze nie wykorzystałem własnosci trójkata
ekierkowego .
Nie musze go znac moge sobie wyliczyc z funkcji trygonometrycznych .
Pewnie takze gdzies sie pomyliłem ale to można znależc bład .
Czas cenny na maturze ? Byc może
26 lut 23:31
Hanka :
Ja też poprawiam chochlika:
d
p=|AC|=2H
√3 =
12
V= 48
√3
========
Pozdrawiam
Anka
26 lut 23:35
Mei Lin:
26 lut 23:38
Antoni:
To fragment programu nauczania matematyki dla klasy 7.
"Klasa 7 (115 h)
6. Trójkąty prostokątne (18 h)
Twierdzenie Pitagorasa i jego zastosowanie do rozwiązywania zadań geometrycznych.
Trójkąt prostokątny równoramienny i trójkąt o kątach 30°, 60°, 90°. Rozwiązywanie zadań
geometrycznych z wykorzystaniem własności tych trójkątów."
27 lut 00:38