|A1C|=3√3− krótsza przekątna graniastosłupa
|∡ACA1|=α=30o kąt nachylenia krótszej przekątnej do płaszczyzny podstawy
|AA1|=H =? wysokośc graniastosłupa
|AG|=|GC|=h wysokośc trójkata równobocznego w podstawie graniastosłupa
|AC|=2h
W trójkącie prostokatnym ACA1 o kątach 30o,60o 90o
|A1C|=3√3
więc
| 3√3 | ||
|AA1|=H= | ||
| 2 |
| 3√3*√3 | 9 | |||
|AC|=2h= | = | |||
| 2 | 2 |
| 9 | ||
Stąd ||GC|=h= | ||
| 4 |
| a√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| a√3 | 9 | ||
= | |||
| 2 | 4 |
| 18 | 18√3 | 3√3 | ||||
a= | = | = | ||||
| 4√3 | 12 | 2 |
| 3√3 | ||
Bok szesciokata w podstawie ma długośc a= | ||
| 2 |
| 3a2√3 | ||
Pp= | ||
| 2 |
| 27 | 1 | |||
Pp=3* | √3* | |||
| 4 | 2 |
| 81 | ||
Pp= | √3 | |
| 8 |
| 81 | 3√3 | 729 | ||||
V= | √3* | = | jm3 | |||
| 8 | 4 | 32 |
| 81√3 | 3√3 | 3√3 | ||||
Pc= 2* | +6* | * | ||||
| 8 | 2 | 2 |
| 81√3 | 27 | |||
Pc= | +6* | |||
| 4 | 4 |
| 81√3 | 81√3+162 | |||
Pc= | +162}{4}= | = | ||
| 4 | 4 |
| 81(√3+2 | ||
= | jm2 | |
| 4 |
| 729 | ||
Odp. Objętośc graniastosłupa wynosi V= | jm3 a pole powierzchni całkowitej wynosi | |
| 32 |
| 81(√3+2 | ||
Pc= | jm2 | |
| 4 |
| 9 | 3√3 | |||
2hp=a√3= | ⇒ a= | =H ( ściany boczne są kwadratami) | ||
| 2 | 2 |
| 27 | 81√3 | |||
a2= | i a3= | |||
| 4 | 8 |
| 3a2√3 | 81√3 | |||
Pp= | = | |||
| 2 | 8 |
| 3a3√3 | 9*81 | |||
V=Pp*a= | = | |||
| 2 | 16 |
| 729 | ||
V= | ||
| 32 |
| 81√3 | 162 | |||
Pc= | + | |||
| 4 | 4 |
| 81(√3+2) | ||
Pc= | ||
| 4 |