Kuba: lim n→
∞ (1-5/n)
4n =

lim n→
∞(1-1/n
2)
n =

lim n→
∞(3n+1/2n-1)
n =

i musi my wynik wyjść w (e)
bardzo proszę o pomoc.. nieorzumiem nawet zasady przekształcania takich wzorów proszę o
obl i wyjasnienie.
14 paź 00:31
Kuba: pierwszy wyraz jest do potęgi "4n"
14 paź 00:32
Marcin: (1-5/n)4n=(1-1/(n/5))(n/5)*(5/n)*4n)=e(5/n)*4n=e5/4
14 paź 00:40
14 paź 00:41
Marcin: lim n→∞ (1+1/n)n = e taki jest wzór
14 paź 00:43
Marcin: wiec musisz w nawiasie dojść do postaci (1+1/(coś z n))
14 paź 00:43
Kuba: ahi no ale np skad to n/5

dlaczego tak?
14 paź 00:44
Marcin: (1-5/n) = (1-1/(n/5)) jasne ?
14 paź 00:45
Marcin: żeby to było dalej równe
14 paź 00:45
Marcin: 5/n = 1/(n/5)
14 paź 00:46
Kuba: tak

dziekuje u mniena lekcji pani cos mowiła zeby mianownik robic taki sam jaki
wykładnik potęgi i jakoś sprowadzała.. czy jest taka metoda? pomogłbys mi w nastepnych
przykładach
14 paź 00:47
Marcin: (1-1/n2)n = (1-1/n2)n2* (1/n2) *n = en/n2 = (n→∞) = e0 =1
14 paź 00:51
Marcin: poprawka
jeśli
lim n→∞ (1-1/n)n = e-1 taki jest wzór
14 paź 00:53
Marcin: czyli w pierwszym wyjdzie e-5/4 a w drugim e-0=1
14 paź 00:54
Kuba: oo dziekuje a powied zmi na jakiej zasadzie uprosciły sie te potegi w pierwszym
przykładzie
14 paź 00:55
Marcin: [(3n+1)/(2n-1)]n = [(2n-1+n+2)/(2n-1)]n = [(2n-1)/(2n-1) + (n+2)/(2n-1)]n =
= [1+ (n+2)/(2n-1)]n = [1+ 1/[(2n-1)/(n+2)]](2n-1)/(n+2) * (n+2)/(2n-1) *n =
= (n→∞) = e(n+2)/(2n-1) *n = e(n2+2n)/(2n-1) = e∞ = ∞
14 paź 01:02
Marcin: musiałeś podnieść do n/5 bo tyle wyszło w mianowniku
później musiałeś pomnożyć przez 5/n aby to dalej było to samo wyrażenie i jeszcze razy 4n
bo tyle było przedtem
14 paź 01:05
Kuba: oki to rozumiem ale nie pasuje mi jak upraszczam. hmmm 5/n*n/5*4n n sie skróci 5 sie
skroci i zostanie samo 4n.. hmm chyba ze zle to pojmuje..
14 paź 01:11
Marcin: nie bo (1+1/coś z n) całego mianownika daje e
14 paź 01:12
Marcin: więc w potędze e zostaje 5/n * 4n
14 paź 01:13
Marcin: oczywiście z minusem jak już było w powiedziane w poprawce
14 paź 01:15
Kuba: hmmm nie pojmuję:(
14 paź 01:16
Marcin: (1+1/n2)n2 = e
(1+ 1/2n)2n=e
(1+1/{(n+1)/(n+2)])(n+1)/(n+2) = e
czy to jasne
14 paź 01:18
Kuba: tak to rozumiem. ale nie rozumiem z tego pierwszego przykładu dlaczego wykładnik potęgi
przy e równy jest 5/4
14 paź 01:21
Marcin: bo masz (1-1/(n/5))(n/5)*(5/n)*4n)
więc cały nawias i potęga n/5 dają e-1 a zostaje jeszcze w potędze 5/n*4n =5/4 czyli e
-5/4
14 paź 01:24
Marcin: 
5/n*4n =20 czyli e
-20
14 paź 01:29
Kuba: hmm juz mi chyba umysł szwankuje.. jak zapisze 5 przez n i pomnoze to prrzez 4n to
wyrazy w liczniku to 4n i 5 wiec dlaczego to 4 wedruje do mianownika? hmmm
14 paź 01:30
14 paź 01:31
Marcin: już poprawiłem
14 paź 01:31
Kuba: no dziekuje bo to dzielenie mnie zmyliło

czyli wychodzi na to ze w piczniku otrzymuje
jeden tam gdzie nawias a mianownik po przekształceniu umieszczamjako potęgę wyrazy które
sie redukują tworzą nam "e" a reszta to potęga tego"e" tak to mam rozumiec

14 paź 01:34
Marcin: spróbuj zrobić sam drugie to sprawdzisz czy już umiesz
14 paź 01:36
Kuba: (1-1/n
2)=(1-1/n
2)
2 *1/n
2*n
=(1-1/n
2)
2 =e zatem (1-1/n
2)
2 *1/n
2*n= e
n/n
2 
tak?
14 paź 01:42
Kuba: tam gdzie są same dwójki miało byc n do 2 sory

rozumiem już

ogormne dzięki
14 paź 01:45
Marci: brakuje ci przy pierwszej potędze n2 ale zapisane poźniej masz dobrze
i jeszcze jedno (1-1/n)n to e-1
czyli będzie e -n/n2 a to się równa przy ( n →∞) e-0 =1
14 paź 01:45
Kuba: dziękuję pięknie za pomoc
14 paź 02:06
yuhuska: ja nie wiem dlaczego (n/n+1)
n=(n+1/n+1)+(-1/n+1)
n bardzo prosze o pomoc
a i mam jeszcze jeden problem dotyczy mojego przykładu powyżej z tego wychodzi
((1+(-1/n+1))
n+1/-1 a według wyjaśnień które tu znalazłam powinno być przecież do
potęgi tylko n+1 bez podziału przez -1




niewiem o co chodzi proszę o pomoc
15 paź 18:16