maya: Funkcja f określona wzorem f(x) = 4x4 - 4x3 - 9x2 + x + 2
a) sprawdź która z liczb -1, 0,5,1,2 jet miejscem zerowym funkcji f
b) znajdz punkt przeciecia wykresu funkcji f z osia OY
c) wyznacz te argumenty dla których funkcja f i funkcjaa g(x)=7x2 - 15x + 2 przyjmują tę
samą wartość
14 paź 13:42
Mycha: f(-1)=4+4-9-1+2=0
f(0)=2
f(5)=2500-500-225+5+2=1782
f(1)=-1
f(2)=64-32-36+2+2=0
miejscami zerowymi sa -1 i 2
punkt przeciecia z osia OY to wyraz wolny czyli 2
4x4-4x3-9x2+x+2=7x2-15x+2
4x4-4x3-16x2+16x=0
4x3(x-1)-16x(x-1)=0
(x-1)(4x3-16x)=0
4x(x-1)(x2-4)=0
4x(x-1)(x-2)(x+2)=0
x=0 lub x=1 lub x=2 lub x=-2
14 paź 21:41
p%7B2%7D: ∈
12 lis 00:25
p%257B2%257D: √2
12 lis 00:26
%3Cpre%3E%3Cb%3Ep%25257B2%25257D%3A%3C%2Fb%3E%20%3Cspan%20style%3D%22font-family%3Acourier%22%3E%26radic%3B%3C%2Fspan%3E%3Cspan%20style%3D%22text-decoration%3A%20overline%22%3E2%3C%2Fspan%3E%0A%3C%2Fpre%3E
12 lis 00:27
L: √2
12 lis 00:27