kasia: POMOCY

rozłóż wielomani na czynniki -12x
5+6x
4-2x+1 a następnie uzasadnij, ze dla
ujemnych wartości x wielomian ten przyjmuje wartości dodatnie
14 paź 20:25
Marcin: -12x5+6x4-2x+1 = 6x4(-2x+1)+(-2x+1) = -(2x-1)(6x4+1) stąd widać że jak x<0 to całość
jest dodatnia
a dalsze rozłożenie na czynniki to
-(2x-1)(6x4+1) =-1/6(2x-1) (x4+1/6) =
= -1/6(2x-1)(x4 + (2/√6)x2 +1/6 - (2/√6)x2 )=
= -1/6(2x-1)[(x2+1/√6)2 - (2/√6)x2]=
= -1/6(2x-1)(x2 +1/√6 - √2/√6x)(x2 +1/√6 + √2/√6x)
obie delty ujemne więc koniec
14 paź 21:09