malaa: jeżeli mam ostrosłup czterokątny prawidłowy to ile bedzie miała połowa przekatnej
podstawy
14 paź 19:54
Marcin: (a√2)/2 gdzie a to krawędź podstawy
14 paź 19:57
malaa: krawedz podstawy ma 8
14 paź 20:00
Marcin: to przekątna równa się 8√2 (wzór na przekątną kwadratu
więc połowa to 4√2
14 paź 20:01
malaa: a jak mam trójkąt foremny w postawie i jest podana wysokość i długość krutszej połowy
przekątnej podstawy a mam obliczyc bok trójkąta co wtedy
14 paź 20:04
Marcin: "długość krutszej połowy przekątnej podstawy"
trochę tego nie rozumiem
14 paź 20:06
malaa: no chodzi mi tu jak w podstawie zeby narysować wysokość trzeba poprowadzić przekatne
podstawy i jak masz miejsce przecięcia przekątnych to dzieli sie na część dłuższą i
krutrszą
14 paź 20:10
Marcin: dzieli sie na 1/3 wysokości podstawy i 2/3 wysokości podstawy
14 paź 20:11
malaa: no tak ale jak mam obliczyc krawędz boczna podstawy
14 paź 20:13
Marcin: jak masz daną 1/3 wysokości podstawy to mnożysz razy 3 i masz wysokość podstawy
a póżniej korzystasz z wzoru h=(a√3)/2
14 paź 20:16
malaa: no ale ja mnie mam podanego a
ja tego nie rozumiem
14 paź 20:20
Marcin: no ale będziesz miała wysokość podstawy to a wyliczysz
14 paź 20:21
malaa: no ale ja nawet nie mam jak pitagorasa obliczyć
no niewiem moze z kosmosu spadłam ale nie rozumiem no mam wysokość podstawy i nic więcej
prawie i tylko przekątne no to ja niewiem jak a obliczyc
14 paź 20:28
Marcin: h=(a√3)/2 wstawiasz za h i obliczasz a
14 paź 20:31
malaa: aha
no to chyba bedzie 18
√3=(a√3)/2 i /a
14 paź 20:35
Marcin: nie ! mnożysz razy 2 i poźniej dzielisz przez √3
14 paź 20:37
malaa: no a mozesz mi to napisać bo ja juz jestem tak zakołowana ze wszystko mi sie knoci
14 paź 20:39
Marcin: 18√3 = (a√3)/2 /*2
36√3 = a√3 /:√3
36 = a
14 paź 20:44
malaa: a teraz jak jest przekatna boku to dzieli go na pół
14 paź 20:48
Marcin: "przekątna boku"
nie rozumiem
14 paź 20:52
malaa: wysokość ściany bocznej
14 paź 20:54
Marcin: tak bo jest ona trójkątem równoramiennym
14 paź 20:59
malaa: a wiesz co mam takie zadanie
krawędz podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6cm a jego wysokość jest
równa 2 cm. Krawędz boczna tego ostrosłupa ma długość
14 paź 21:01
malaa: i są 4 odp
A. 4cm
B. √7cm
C. 6√3cm
D. 16cm
14 paź 21:04
Marcin: a=6
więc
h podstawy = 3√3
1/3h = √3
Z Pitagorasa odp B √7
14 paź 21:11
malaa: dzięki kochany jesteś
14 paź 21:12
malaa: a mozesz mi podac jak by co nr gg
14 paź 21:14
Marcin: nie posiadam
14 paź 21:16
malaa: aha ok mam nadzieje ze jeszcze kiedys mi pomożesz
14 paź 21:18