mayaa: dana jest funkcja f o wzorze f(x)= -x2 + (b-1)x+c
a)wyznacz wartość współczynnika b, dla którego funkcja f jest malejąca w pzredziale
(4,+∞) i rosnąca w pzredziale (-∞,4)
b) dla b=2 wyznac zwszystkie wartości współczynnika c, dla których funckja nie ma miejsc
zerowych
14 paź 13:44
tajpanluki: a). Musisz wyznaczyć wartość p. p= -b/2a , czyli p=(b-1)/2
Następnie przyrównujesz (b-1)/2=4 ⇒ b-1=8 czyli b=9
b). Nasza nowa funkcja to: y= -x2+x+c
Założenie: Δ<0
Δ= 1+4c 1+4c<0⇒ c= -1/4
14 paź 16:13