HALINA: mam problem

Wyznacz punkty wspólne wykresów wielomianów u i w.
a)
u(x)=-x
3 + x
2 + 2x-3
w(x)=-x
2 + 2x-3
b)
u(x)=1/6x
3 + x
2 - 2x-3
w(x)=-1/3x
3 +1/2x
2 +x-3
14 paź 19:28
Marcin: a)
u(x)=w(x)
x3 + x2 + 2x-3 = -x2 + 2x-3
x3 +2 x2 = 0
x2(x+2) = 0
x=0 lub x=-2
y=-3 y=-11
14 paź 19:36
halina: skąd się wziął wynik y=-3?
14 paź 19:46
Marcin: wstawiamy do u(x) albo w(x) za x 0
a drugi y gdy wstawimy x -2
14 paź 19:50
halina: w rozwiązaniach mam wynik (0,-3), ale nie wiem skąd to się wzięło, wiem,że jak się
podstawi to za x to wynik wyjdzie 0, ale jak wyliczyć to 0 i -3
14 paź 19:53
Marcin: znalezienie punktów wspólnych dwóch wielomianów polega na rozwiązaniu układu równań
złożonego z tych wielomianów
14 paź 19:56