Jakub: sprowadzam do wspólnego mianownika
sinα 1+cosα sin
2α+(1+cosα)
2
---------- + ----------- = --------------------------- =
1+cosα sinα (1+cosα)sinα
sin
2α + 1 + 2cosα + cos
2α
= ---------------------------------- =
(1+cosα)sinα
sin
2α+cos
2α + 1 + 2cosα
= ------------------------------------- =
(1+cosα)sinα
2 + 2cosα 2(1+cosα) 1
= ------------------ = --------------------- = ----------
(1+cosα)sinα (1+cosα)sinα sinα
Korzystałem tożsamości trygonometrycznych ze strony
450. Poczytaj też rozwiązania
przykładów na stronie
1722