zosia:
nn+2
----------
(n+1)!
mam zrobić to kryterium d' Alemberta. ale zacinam się już na samym początku..
(n+1)n+2 +1 * (n+1)!
-------------------- ---------- = ?
(n + 1 +1)! nn+2
a drugi przykład to:
(n+1)!
---------
4n
(n+1+1)! (4n)
------------ * ------- =
4(n+1) (n+1)!
skracam 4n , a co z (n+1)! ? mogę je podzielić i zostanie mi 1/ (n+1) / 4 = 1/4 tak?
14 paź 11:56
zosia: proszę pomóżcie
15 paź 15:45
b.: Przede wszystkim trzeba umieć napisać an+1. Wstawiamy (n+1) w miejsce n w definicji i
mamy:
an+1 = [ (n+1)n+1 + 2] / (n+1 +1)!.
Po podzieleniu przez an skróci się (n+1)!, a granicę z reszty można policzyć, jak się
wie, że
limn→∞ (1+1/n)n = e.
b. Zostanie Ci (n+2)/4, bo (n+2)! = (n+2) * (n+1)!.
15 paź 17:08
zosia: tak tylko te +2 w tym pierwszym przykładzie jest w potędze jeszcze...
obliczałam i wyszło mi , że (1 + 1/n)n = e. tak ma być?
15 paź 19:58
zalupa przesztrzenna:
9 mar 10:28