kasia: Rozłóż wielomian 4x3- 8x2+3x-6 na czynniki, a następnie określ dla jakich wartości x
wielomian przyjmuje wartości dodatnie
14 paź 17:09
Mycha: 4x2(x-2)+3(x-2)=(4x2+3)(x-2)
zauwazmy ze 4x2+3 jest zawsze dodatnie wiec znak zalezy od x-2
x-2>0 dla x>2
14 paź 17:44
kenobii: 4x3- 8x2+3x-6 = 4x2 (x - 2) + 3 (x - 2) = (4x2 + 3) (x - 2)
(4x2 + 3) (x - 2) > 0 gdy (4x2 + 3) >0 i (x - 2) > 0 lub (4x2 + 3) < 0 i (x - 2) <
0.
(4x2 + 3) jest zawsze > 0, zatem (x - 2) musi być też > 0.
Zatem (x - 2) > 0 ⇔ x > 2.
Wniosek: Dla x > 2 wielomian przyjmuje wartości dodatnie
14 paź 17:44