N: 1. Najwiecej diamentow wydobywa sie w Australii. Rocznie okolo 30 mln karatow, co stanowi
27,2% wydobycia swiatowego. Ile kilogramow diamentow wydobywa sie rocznie na swiecie? 1
karat to 0,2g.
2.Mowimy, ze lodka plynie z predkoscia 1 wezla, gdy w ciagu godziny pokonuje odleglosc 1
mili morskiej (czyli 1852 m). Ile km pokonuje w ciagu kwadransu jacht plynacy z
predkaoscia 8 wezlow?
Bardzo prosze o pomoc, z gory dziekuje
14 paź 16:24
kenobii: zad. 1.
30 karatów razy 0,2 = 6 kg
27,2% x = 30 karatów
27,2% x= 6 kg / : 27,2%
x = 6 : 27,2%
x = 600 : 27,2
x = 22 1/7
zad.2.
1 węzeł / godz --- 1 mila morska
8 węzłów / godz --- 8 mil morskich
Nas interesuje 15 min. czyli 1/4 godz
Zatem 8 mil morskich * 1/4 = 2 mile morskie
14 paź 17:04