Ashleline: Przy brzegu jeziora chcemy wyznaczyć prostokątne kąpielisko z wydzielonym brodzikiem,
odgradzając je sznurem z bojami tak, jak przedstawiono na rysunku. Sznur, którym
dysponujemy, ma 80 m długości. Jakie wymiary powinno mieć kąpielisko, aby jego
powierzchnia była moś=żliwie największa? Jaka jest ta największa powierzchnia?
tutaj jest link z obrazkiem do zadania:
http://img101.imageshack.us/my.php?image=scannedimage3mo3.jpg
14 paź 17:34
Krecik:
29 lip 21:05
Eta:
@
Kreta ...... "wykopalisko" sam rozwiąż
29 lip 21:07
Janek191:

2 x + y = 80 ⇒ y = 80 − 2x;
Pole kąpieliska
P = x*y = x*( 80 − 2 x) = − 2 x
2 + 80 x ; x > 0 i x < 40
P( x) = − 2 x
2 + 80 x − f. kwadratowa
| | −80 | |
Funkcja P(x) osiąga największą wartość dla x = p = |
| = 20 |
| | 2*(−2) | |
Wtedy y = 80 − 2*20 = 40
P
max = 20*40 = 800
Odp.
Wymiary największego kąpieliska: x = 20 m, y = 40 m. Największa powierzchnia to 800 m
2.
========================================================================
30 lip 07:27