stasiek: W trapezie równoramiennym kąt ostry ma miarę 45 stopni. Krótsza podstawa ma długość 8 cm,
a ramię 3√2 cm. Oblicz pole tego trapezu.
14 paź 19:46
BlackLady: takie zadanie proponuje zacząć od dobrego rysunku, jak pozaznaczasz wszystko to łatweij
bedzie wpaść ja kto zrobić
wzór na pole:
P%253Dah
mozemy obliczyc wysokosc
sinα%253Dh/c
sin45%253Dh/3%2526radic%253B2
%2526radic%253B2/2%253Dh/3%2526radic%253B2
2h%253D6
h%253D3
teraz wprowadzam zmienna x, gdzie x%253D(a-b)/2
tgα%253Dh/x
tg45%253D3/x
1%253D3/x
x%253D3
a%253D14
P%253D3*14
P%253D42
14 paź 20:16
BlackLady: ej sorry, ale komp mi figla spłatał juz poprawiam
14 paź 20:18
BlackLady: P=ah
sin45=h/c
√2/2=h/3√2
2h=6
h=3
tg45=h/x
1=3/x
x=3
a=14
P=3*14
P=42
14 paź 20:20
stasiek: dzięki, też tak zrobiłem to zadanie, ale nie zgadzało się z odpowiedzią, pewnie odpowiedź
jest źle sformułowana, jeszcze raz dzięki
14 paź 20:28