a)
|AB|=a=16cm
|AD|=b=12cm
α=60o
Sposób nr 1)
Trójkat AED jest trójkatem prostokątnym o kątach 30o,60o 90o
Z własności tego trójkata
| 12√3 | ||
h= | =6√3 | |
| 2 |
| √3 | ||
P=16*12* | =96√3 | |
| 2 |
| p | ||
h= | ||
| a |
| 96√3 | ||
h= | =6√3 | |
| 16 |
2)
|CD|=h=10m
|∡ACB|=90o
|∡ACD|=45o
Z tego wnioskujemy że trójkąt ACD jest trójkatem prostokątnym równoramiennym o kątach 45o,45o
90o
Z własności tego trójkata
|AD|=10cm
|AB|=a=2|AD|=2*10=20cm
| 1 | ||
P= | *a*h | |
| 2 |
| 1 | ||
P= | *10*10=50cm2 | |
| 2 |