matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 11.5.2017
Zadania
Odp.
2
Dan:
Cześć, mam problem z zadaniem o następującej treści: Na loterii jest 60 losów. 12 z nich jest wygrywających. Kupujemy dwa z nich. Oblicz
1
moniq:
3n
4
−2n
5
−3n
6
Oblicz granice ciagu. An=
podzieliłam górę i dół przez n
6
i
n
4
+3n
3
−3−5n
2
z tego wyszlo −3/−1=1/3. W odpowiedziach jest −
∞
Co mam źle
z góry dzieki za pomoc
5
benc:
Na podstawie tablic wartości funkcji trygonometrycznych wyznacz przybliżenie liczby tg1310
o
. Otrzymaną odpowiedź zakoduj, zapisując trzy kolejne cyfry po przecinku otrzymangeo wymiku.
5
Krzysiek:
Czy da sie przedstawic wielomian x
4
+1 w postaci (x
2
+ax+b)(x
2
+cx+d), ale tak aby a,b,c,d były wymierne?
2
jan:
Zakupiono pewną liczbę zeszytów po 2 zł i pewną liczbę brulionów po 10 zł płacąc rachunek 320 zł.
3
Esgath:
Pokaż że jeżeli zdarzenia A i B są niezależne to : a) zdarzenia A' i B są niezależne
0
Siwy12:
Do rurki barometru rtęciowego dostało się trochę powietrza i dlatego w warunkach normalnych barometr wskazuje ciśnienie 740
2
000000:
Czy wzór P=
abc
4R
można stosować do wszystkich rodzajów trójkątów? I takie samo pytanie odnośnie wzoru P=pr i wzoru Herona? Bo u mnie w podreczniku są napisane te wzory przy trójkącie
2
Esgath:
Pracownik A wykonuje 30% wszystkich zamówień , B 40%, C 30%. A popełnia błędy 1 raz na 100, B popełnia błędy 5 razy na 100, a C popełnia błąd 3 razy na 100.Jakie jest prawdopodobieństwo,
2
00000:
Ramiona trójkąta równoramiennego ABC, AC=BC o dłg. 15 cm zostały podzielone przez środkowe, a na środku
3
Esgath:
8 procent osób powyżej 50 roku życia ma cukrzycę, służba zdrowia rozpoznaje cukrzycę poprawnie u 95% osób (chorych na cukrzycę) i rozpoznaje cukrzycę niepoprawnie u 2% osób (tzn. u osób
0
Gabrysia:
[Tg(α−90)cos(270+α)−sin
3
(630−α) ] / cos(α−90) tg(270+α)
2
Siwy12:
Jaka jest temperatura 8 g tlenu zajmującego objętość 2,1dm
3
jeżeli jego ciśnienie jest równe 3∗10
5
N/m
2
?
2
Matematyk:
MATURA 2017 MATEMATYKA PR DLA STAREJ PODSTAWY
https://www.zadania.info/d1714/42671
8
kiklo:
A:napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y=1/3x+3 i przechodzącej przez punkt A(6,−4) B::napisz równanie prostej równoległej do prostej y=1/3x+3 i przechodzącej przez punkt A(6,−4)
2
Angelikae:
Mam do wykonania zadanie , polecenie, oblicz: A ) log 1/3 27 pierwiastek trzeciego stopnia z 9.
2
Matematyczny świr :
Witam ma problem z jednym zadaniem z działu równania logarytmiczne
10
c:
Udowodnij tożsamość
1
1
sin3αcosα
+
=
sin2α
sin4α
sin
2
αcos2α
Zapisz konieczne założenia.
1
SM:
W zamkniętym naczyniu o objętości V=1dm
3
znajduje się hel pod ciśnieniem p=10
6
Pa.Oblicz ilość
4
piotr:
1) ok 2) ok
4
Esgath:
1/3 studentów nie mieszka w akademikach,5/9 jest z województwa pomorskiego, 3/4 jest z spoza woj. lub mieszka w akademiku. Jakie jest prawdopodobieństwo że losowo wybrany student mieszka
0
MattyPP:
Witam,
3
c:
23π
35π
√
3
+1
√
3
−1
Liczba cos
+sin
jest równa:
czy
6
6
2
2
Próbowałem tak:
2
Kamila:
Mam pytanie jakie wybrać studia , napisałam matematykę podst na około 90% i rozszerzoną na około 60% i teraz pytanie , lepsza jest informatyka na umcs czy politechnice lubelskiej?i
8
behroror:
Jak to rozwiąząć?
http://imgur.com/NsU8OWJ
13
Beorn:
Obliczyć pole części powierzchni z = x
2
+y
2
leżącej między płaszczyznami z = 1 i z = 4. Sporządzić rysunek.
9
behroror:
Jaką metodą powinno się to rozwiązywać? http://imgur.com/NHxSD4H
2
jan:
A: f(x)=2/x
2
−4 B: f(x)=4(x+2)/(5−x)(x+3)
12
Ulik:
Jak c++ napisać program który wypisuje reszty z dzielenie przez 7 kolejnych liczb naturalnych. W
1
TakieFajne:
I jeszcze takie tam... fajne
1
TakieFajne:
Czy może ktoś podać przykład takiej funkcji? Pokaż, przedstawiając odpowiedni przykład i rysunek wykresu funkcji ,że w tw. Rolle'a każde z
7
Red:
sh(−2+j)
8
behroror:
Witam, mam problem z tym zadaniem
0
behroror:
Mam jedno zadanie którego nie rozumiem
http://pasteboard.co/uLstGgj5.png
13
magda:
Witam, poszukuje informacji w jakiej książce od rachunku prawdopodobieństwa mogę znaleźć dowód na wyprowadzenie wzoru na Mediane rozkładu normalnego.
2
behroror:
Jaka jest kolejność wykonywania działań, dowolna?
3
Kuba2:
oblicz całkę
6
ślimor:
Rozwiązuję sobie przykład, który mieliśmy podany jako idealny na zaliczenie i nie wiem jak się zabrać do niego. Ktoś coś?
2
Jula:
Udowodnij nierówność, że dla dowolnego x∊R zachodzi e
x
≥ 1+x. zależy mi na udowodnieniu tego z wykorzystaniem pochodnych
0
Dżolka:
Mając dane funkcje przychodu całkowitego, wyznacz funkcje przychodu krańcowego, oblicz ich wartość dla danej wielkości sprzedaży
1
Lincoln_95:
równania zespolone : Rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych równanie z6−6z5 +13z4 +4z
2
−24z +52 = 0 wiedząc, że
1
bleee:
Stopiono 500 stalowych kulek o średnicy 4 cm i z otrzymanego stopu wykonano stożek o wysokości 20 cm. Oblicz promień podstawy tego stożka
2
blum:
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest wycinkiem koła o kącie środkowym 60° i promieniu 18. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka.
1
kiwi:
Objętość walca jest równa 72𝞹 cm . Oblicz średnicę d jego podstawy, gdy wysokość walca 3
3
pipi:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym długość krawędzi podstawy jest równa 20, a tangens kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy 1,5 √2 .
1
helllp:
W prostopadłościanie krawędzie podstawy mają długość 6 i √3 , a przekątna prostopadłościanu ma długość 2 √10 . Oblicz:
1
roki:
W trapezie prostokątnym miara kąta ostrego jest równa 45°. Krótsza przekątna ma długość 10 cm, a krótsza podstawa ma długość 8 cm. Oblicz pole P trapezu
7
mmmm:
Bok rombu ma długość 18, a kąt ostry ma miarę 𝞪. Oblicz długość przekątnych d1 i d2 rombu. Wynik podaj z zaokrągleniem do jedności, gdy: 𝞪=30°.
4
megi:
Oblicz pole P prostokąta, którego przekątne o długości 6 cm tworzą kąt o mierze: 40°. Wynik podaj z dokładnością do 1 cm.
1
koko:
Uzasadnij, że trójkąt o bokach długości x, y, z jest prostokątny i oblicz sinus najmniejszego kąta 𝞪 tego trójkąta, gdy: z=10, y=10 √3 , x=20.
2
lola:
Wstaw w miejsce x taką liczbę, aby średnia arytmetyczna liczb: −5, −1, x, 2, 3, 7 wynosiła 1
0
nina:
Oblicz średnią ważoną liczb: 1, 2, 3, 3, 3, 4, 4, 4, 4, 5, 5, 5, 5, 5, 6, 6, 6, 6, 6, 6.