Prawdopodobieństwo
Esgath: 1/3 studentów nie mieszka w akademikach,5/9 jest z województwa pomorskiego, 3/4 jest z spoza
woj. lub mieszka w akademiku. Jakie jest prawdopodobieństwo że losowo wybrany student mieszka
w akademiku wiedząc że jest spoza województwa pomorskiego ?
P(A) = 1/3 => P(A') = 2/3
P(B) = 5/9 => P(B') = 4/9
P(A'uB') = 3/4
Więc muszę znależć
P(A'|B') = [P(A'nB')] : P(B') =?
Jak znajdę P(A'nB')
11 maj 18:15
11 maj 18:23
Esgath: Czyli P(A'nB') = P(A') + P(B') − P(AuB) ?
11 maj 18:58
Adamm: P(A'nB') = P(A') + P(B') − P(A'uB')
11 maj 19:02
Esgath: Czyli dodajemy te dwa do siebie one się jakby nakładają i wychodzi podwójnie dlatego odejmujemy
ich sumę ? :<
11 maj 19:14