matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prawdopodobieństwo kupna zwycięskiego losu
Dan:
Cześć, mam problem z zadaniem o następującej treści: Na loterii jest 60 losów. 12 z nich jest wygrywających. Kupujemy dwa z nich. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A − kupiono dwa losy puste B − kupiono co najmniej jeden lost wygrywający Rozwiązuję je za pomocą drzewka, czyli tak:
https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/18447818_120332000708377745_1193838589_n.png?oh=702ca0a23e43b14993ab48b49c78a3a2&oe=59173367
48
47
Rozumiem, że prawdopodobieństwo zdarzenia a to
x
, tak?
60
59
Co ze zdarzeniem B?
11 maj 23:30
Adamm:
P(B)=1−P(B')=1−P(A)
11 maj 23:35
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/353532.html
11 maj 23:48
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick