Prawdopodobieństwo kupna losów
Dan: Na loterii jest 60 losów. 12 z nich jest wygrywających. Kupujemy dwa z nich. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzeń
A − kupiono dwa losy puste
B − kupiono co najmniej jeden lost wygrywający
Będę wdzięczny za pomoc
10 maj 23:35
10 maj 23:54
Dan: Czy to powstaje w oparciu u jakiś wzór?
11 maj 07:45
Jerzy:
Tak.
|Ω|− moc zbioru zdarzń elementarnych
|A| − moc zbioru zdarzeń sprzyjających
11 maj 07:53
Pytający:
Z kolei B to zdarzenie przeciwne do A, więc:
P(B)=P(A')=1−P(A)
11 maj 13:08
Dan: Czyli kiedy jest więcej niż jedno zdarzenie losowe, to wtedy moce zbiorów dzielimy przez liczbę
tych zdarzeń, tak?
11 maj 22:50
Jerzy:
| | ilość zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A | |
P(A) = |
| |
| | ilośc wszystkich zdarzeń elementarnych | |
12 maj 06:12