rachunek prawdopodobieństwa
magda: Witam, poszukuje informacji w jakiej książce od rachunku prawdopodobieństwa mogę
znaleźć dowód na wyprowadzenie wzoru na Mediane rozkładu normalnego.
Ewentualnie może ktoś sam się podejmnie rozwiązania tej całki:
Me
| | 1 | | −(x−μ)2 | | 1 | |
∫ |
| e |
| dx = |
| |
| | √2πδ | | 2δ2 | | 2 | |
−
∞
11 maj 13:06
'Leszek: na obliczenia wartości takiej całki są odpowiednie tablice w każdym podręczniku
do rachunku prawdopodobieństwa ,poszukaj !
11 maj 13:30
Adamm: 'Leszek, ?
11 maj 13:55
Adamm: magda, wykres tej funkcji jest symetryczny względem punktu μ
łatwo to wykazać
11 maj 14:06
'Leszek: jest to rozkład normalny ,bardzo podstawowy w statystyce popatrz np.Krysicki i inni
"zadania z prawdopodobieństwa i statystyki "
11 maj 14:12
Adamm: 'Leszek, ?
11 maj 14:13
Adamm: wiem, ale nie wiem po co jej tablice itd. skoro chce dowodu
11 maj 14:13
'Leszek: dla rozkładu normalnego mediana = wartość oczekiwana
11 maj 14:30
Adamm: 'Leszek, ?
11 maj 14:37
Pytający:
Tak jak Adamm napisał, najprościej pokazać, że gęstość f(x) rozkładu normalnego jest
symetryczna względem μ, czyli że funkcja g(x)=f(x+μ) jest parzysta.
11 maj 14:52
AiO: Moze magda zanjdziesz w ksiazce Kombinatoryka i rachunek prawdopodobienstwa Srodka
Gersternkeorn
11 maj 18:55
magda: To, że mediana jest równa μ widać z wykresu. i rozumiem czemu tak jest,
niestety potrzebuje solidnego dowodu do pracy Magisterskiej.
a następnie znaleźć taki sam dowód ale dla rozkładu logarytmiczno−normalnego.
11 maj 23:07
'Leszek: W wikipedii jest przeprowadzony dowod za pomoca rachunku calkowego ,ze Me = μ ,
Poszukaj rowniez inne dowody , nikt niestety nie bedzie za Ciebie pisal pracy
magisterskiej !
Chcesz byc magistrem to musisz sama popracowac , mozemy dac Ci co najwyzej
wskazowki , ale nie licz ze ktos za Ciebie przeprowadzi dowod !
11 maj 23:25
Max: Jak Leszek coś dowali to olaboga
11 maj 23:59
magda: Leszku, pewnie ciężko będzie ci to czytać, ale wszystkie potrzebne dowody mam.
na Mediane, na Dominate a nawet na wariancję! Niestety brakuje mi tylko tego.
Jeśli nie jesteś w stanie pomóc, proszę nie komentuj.
12 maj 10:58
magda: wyżej pomyłka, na wartość oczekiwana a nie na mediane mam dowód..
12 maj 11:11
.-): czyli masz też na medianę patrz @11.05 14:30
12 maj 11:38
magda: Nie, nie mam. To że dominanta = wartości oczekiwanej = medianie = μ to jest po prostu wniosek.
12 maj 11:46
Pytający:
Dowód to dowód, nie rozumiem, na czym ma polegać jego "solidność".
1. Udowodnij, że jeśli f(x) to gęstość rozkładu normalnego, to g(x)=f(x+μ) jest parzysta.
2. Udowodnij, że
−∞∫
∞g(x)dx=1.
| | 1 | |
3. Stąd (z parzystości) −∞∫0g(x)dx= |
| . |
| | 2 | |
| | 1 | |
4. Stąd (bo g(x)=f(x+μ)) −∞∫μf(x)dx= |
| . |
| | 2 | |
| | 1 | |
5. Równoznaczny zapis F(μ)= |
| , gdzie F(x) to dystrybuanta rozkładu normalnego. |
| | 2 | |
6. Stąd mediana rozkładu normalnego to μ.
12 maj 13:27
magda: solidny, to taki który jest przeprowadzony od początku do końca, bez formułek typu:
,,a to juz łatwo udowodnic".
pytający dziękuje!
12 maj 13:50